De Soeka als het regent

Wat moet je doen op Soekot als het regent?

Op de eerste avond [van Soekot] is men verplicht op zijn minst een stuk brood ter grootte van een kezajit (een kezajit is een olijfgrootte en meet 28,8 tot 33 cm3) in de soeka te eten. Zelfs wanneer dat uiterst oncomfortabel is, moet men toch in de soeka eten. Wanneer het regent en het erop lijkt dat het binnen een uur of twee zal ophouden met regenen, dan wacht men en daarna maakt men Kiddoesj en eet in de soeka zoals het hoort.

Maar wanneer het er naar uitziet dat de regen niet stopt, of men heeft gewacht en het is niet gestopt, dan maakt men kiddoesj in de soeka, zegt de beracha Sjèhèchianoe en bedenkt daarbij dat deze beracha Sjèhèchianoe ook voor de soeka geldt, maar men zegt niet de beracha „leesjeev basoeka”.

Dan wast men zijn handen, zegt de beracha Hamotsi, en men eet in de soeka zonder een onderbreking te maken een stuk brood, ter grootte van een kezajit. Daarna gaat men zijn huis binnen (of doet het soeka-dak dicht) en beëindigt daar de maaltijd. Men moet in het geval van verplaatsing van de maaltijd naar binnen in het huis, bij het handenwassen en bij het maken van motsie in de geopende soeka, de gedachten hebben dat men de maaltijd op een andere plek, n.l. in zijn huis voortzet.

Wanneer de regen tijdens of na de maaltijd stopt voordat men Birkat Hamazon gezegd heeft, dan gaat  men terug naar de soeka (of doet het dak weer open), zegt daarna de beracha leesjeev basoeka, eet nog iets meer dan een kezajit brood en zegt Birkat Hamazon.

Wanneer de regen gestopt is nadat men al Birkat Hamazon gezegd heeft, dan gaat men ook naar de soeka, wast zijn handen een tweede maal en eet iets meer dan een kebeitsa (50 cm3) brood, nadat men eerst de beracha leesjeev basoeka gezegd heeft. Daarna zegt men Birkat Hamazon. Dit is dus een tweede maaltijd. Wanneer, nadat de regen is op­ge­houden, het water nog nadruppelt in de eigen soeka, en er bevindt zich in de wijk een soeka die goed gesloten was en die men opengemaakt heeft nadat de regen is opgehouden, dan gaat men daar naartoe en eet zijn brood daar opgewekt op.

Het is ook op de tweede avond verplicht om in de soeka te eten, zelfs als dat zwaar valt. Er is echter één ver­schil met de eerste avond, namelijk dat wanneer men ziet dat de regen niet ophoudt, of men heeft gewacht en het is niet opgehou­den, dan maakt men kiddoesj in huis en men eet daar, en voordat men de Birkat Hamazon zegt, gaat men naar de soeka en daar eet men minstens een kezajit brood zonder de beracha leesjeev basoeka te zeggen, waarna men terug in zijn huis gaat en daar men de Birkat Hamazon zegt. (Of men blijft in de Soeka zitten als dat mogelijk is).

 

(Bron: Kitsoer Sjoelchan Aroech NIK).

Reacties zijn gesloten.