Groeiend antisemitisme in Slowakije

De overwinning van Marian Kotleba bij provinciale verkiezingen is een bevestiging van de groei die het antisemitisme doormaakt in Slowakije. De neo-nazi Kotleba won 55 procent van de stemmen in de provincie Banská Bystrica en is daarmee tot regionaal gouverneur verkozen.

Naast uitgesproken anti Roma, heeft Kotleba ook een duidelijke antisemitische agenda. Kotleba wil Shoa-educatie op scholen verbieden en onderwijs over de Protocollen van de Wijzen van Zion verplicht stellen. Hij is er van overtuigd dat de Slowaakse media worden gecontroleerd door mensen die je kent uit de Protocollen van de Wijzen van Zion. Daarom moet iedere christen dit boek lezen en de inhoud er van tot zich nemen, aldus Kotleba.
Kotleba is organisator van anti-Romademonstraties. Ook propageert hij de herdenking van het bondgenootschap van Slowakije met Nazi-Duitsland. Kotleba is meerdere malen veroordeeld vanwege racisme. Dit, eerdere verboden jegens door hem opgerichte partijen, en een coalitie van andere partijen met één gezamenlijke tegen-kandidaat, mochten allemaal niet baten. Kotleba werd door ruim 55 procent van de bevolking verkozen.

De Joodse gemeenschap in Slowakije die klein is en voornamelijk actief in de steden Bratislava en Brno, wijst er op dat het klimaat in Slowakije sterk verslechtert. In twee maanden tijd zijn drie Joodse monumenten aangevallen.

Ook was er deze maand de beoogde toekenning van een prijs aan František Vnuk voor zijn wetenschappelijk werk. Een amateur historicus die de Holocaust ontkent. De prijs wordt uitgerekt door het Nationaal Herinneringsinstituut. Pas na protesten van intellectuelen en media, zag het instituut af van de uitreiking van de prijs aan Vnuk.

 

Reacties zijn gesloten.