Oudste huis van Bourtange wordt bij de sjoel betrokken

Het oudste huis van Bourtange wordt betrokken bij de sjoel. Gisteren heeft de gemeenteraad van Vlagtwedde besloten het huis Marktplein 7 aan te kopen, met het doel zo de historische en educatieve betekenis van de aangrenzende sjoel van Bourtange uit te breiden. De sjoel dateert van 1842 en heeft een belangrijke museale functie in het oude vestingstadje. In 2013 waren er 73.000 betalende bezoekers in de synagoge.

Het door de gemeente aan te kopen huisje aan het Marktplein dateert uit de Gouden Eeuw. De muurankers geven het jaartal 1663 aan. Het is het oudste pand van de vesting. Het is één van weinige originele 17e eeuwse panden aan het Marktplein uit de tijd van Bourtange als vestingstad. De kapitein van het in het stadje gevestigde garnizoen had het huis als zijn woning; het zgn. kapiteinslogement.

Op verzoek van Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde heeft de gemeenteraad ingestemd een bedrag van 120.000 euro op tafel te leggen om tot aankoop over te kunnen gaan. Het huisje komt in beheer van de Stichting Vesting Bourtange. Die wil het betrekken bij de naastgelegen synagoge en het als expositieruimte gebruiken.

Reacties zijn gesloten.