De Joint en de Nederlandse Joden, honderd jaar gedeelde geschiedenis

Zondagavond 25 mei werd in de residentie van de ambassadeur van Israel in Den Haag de honderdste verjaardag van de JDC, de Joint Distribution Committee, de belangrijkste Joodse humanitaire hulpverlenende organisatie ter wereld, gevierd. Tegenwoordig is de Joint in meer dan 70 landen werkzaam om honger en ontberingen te verlichten.

Door: rabbijn R. Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap

Voor deze gelegenheid werd een brochure van de Joint, ‘JDC and the Jews of the Netherlands, 100 years of shared history’ uitgegeven in het Engels en het Nederlands.

Bij deze gelegenheid vertelde de Engelse Jacov Schimmel, de vice-president van de Joint, een bewogen verhaal. Hij kon eens op een veiling een Talmoed kopen, die in 1948 in München gedrukt was. Op het titelblad gloorde bovenaan de hoop van het Israelische perspectief maar onderaan het titelblad werd de bitterheid van de Duitse kampen geschilderd.
Jacov Schimmel trilde van de gemengde gevoelens, van de wanhoop van de Holocaust naar de bloeiende Joodse toekomst in Israel, toen hij deze Talmoed in handen kreeg.
Asher Austrin, de senior executive for international affairs, vertelde hoe een Ethiopische Jodin, die totaal kansloos was in haar geboorteland, in Israel een nieuw, waardig leven kon opbouwen dankzij de Joint. Zij werkt als micro-biologe aan de Hebreeuwse Universiteit en wilde iets terugdoen voor de Joint waar ze zich aanbood om vrijwilligster te worden. Een Joodse man uit de Oekraine, die op jonge leeftijd in de hongersnood van Stalin door de Joint van de dood gered was, kwam op latere leeftijd namens zijn inmiddels overleden moeder de Joint hartelijk danken voor hun hulp.
Het was een bewogen en mooie avond. Ik ging met warme gevoelens van Joodse solidariteit en hoop naar huis… .

 

Yacov Schimmel en rabbijn Evers met de Talmoed uit München, 1948.

Yacov Schimmel en rabbijn Evers met de Talmoed uit München, 1948.

Reacties zijn gesloten.