Een nieuwe sjoel in Heemstede

Onder grote belangstelling is afgelopen zondag in Heemstede een nieuwe sjoel ingewijd. Juist in de week van het Chanoeka-feest, het feest dat de inwijding van de Tempel herdenkt, werd de nieuwe sjoel van de Joodse Gemeente Noord-Holland noordwest geopend.

Inwijding sjoel Heemstede kl Chanoeka 2014Meer dan 300 mensen kwamen op deze bijzondere gebeurtenis af. De burgemeesters Heeremans, Meijer en Nederveen van Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal alsmede ambassadeur Divon van Israel beleefden deze vreugdevolle gebeurtenis met de Joodse Gemeente mee. Maar ook tientallen buurtbewoners waren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de nieuw in hun buurt gevestigde synagoge. Burgemeester Heeremans van Heemstede verwelkomde de sjoel in de gemeente.

Vaak gaat van een gebouw de religieuze bestemming over naar een algemene; ik ben vereerd nu een religieuze bestemming aan een gebouw te verlenen en ben er trots op nu ook een synagoge binnen de gemeentegrenzen te verwelkomen.

Opperrabbijn Jacobs ging in op de naam van de Joodse Gemeente: Noord-Holland noordwest. Waarom noordwest? Omdat je vanuit het noord-westen naar het zuid-oosten dawwent, naar de richting van Jeroesjalajiem, de richting van de Har habajit waar de Tempel heeft gestaan. De Tempel waarvan we op Chanoeka de herinwijding gedenken.

De opperrabbijn memoreerde het belang van de nieuwe sjoel.

Treed naar buiten, vanuit deze prachtige sjoel. Wij, de Joodse Gemeente Noord-Holland Noordwest, mogen niet wachten en niet verwachten dat men de weg zelf maar moet vinden. Neen, de deuren staan gastvrij open, eenmaal binnen is er warmte vol nesjomme en Joodse bezieling.

zo hield hij rabbijn Spiero en zijn Joodse Gemeente-bestuur voor.

Zij bouwen aan de sjoel, het hart van de Joodse Gemeenschap, maar tegelijkertijd zorgen zij ervoor dat er ook sprake is van een gezonde bloedsomloop die ook de verre uithoeken van het lichaam, ver weg van het hart, van onze Joodse gemeenschap, bereikt.

Andere aanwezige rabbijnen waren Zwi Spiero uit Amsterdam en Shimon Evers uit Amersfoort, en oud-Haarlemmer Maarsen die de inwijding van de vorige sjoel, aan het Haarlemse Kenaupark nog mee had gemaakt.

NIK-voorzitter Jonathan Soesman bood voor de sjoel een aantal exemplaren aan van de nieuwe Sjabbat sidoer / Sjabbat thuis. Daarbij wees hij er op dat de realisering van dit nieuwe sjoelgebouw een goed voorbeeld is van ‘het kan ook buiten Amsterdam’.

Ook buiten het centrum van het Joodse leven kunnen nieuwe dingen tot stand komen. Deze sjoel en deze bloeiende Joodse Gemeente in Noord-Holland is zo’n voorbeeld, evenals het nieuw studentenhuis dat in het gebouw van de Joodse Gemeente Utrecht deze week wordt geopend.

Aan het begin van de dienst werden de drie Torarollen plechtig binnengebracht door achtereenvolgens opperrabbijn Jacobs, Joodse Gemeente-voorzitter Ruben Boas en rabbijn Shmuel Spiero. Even later memoreerde rabbijn Spiero die zelf ook vanuit Haarlem mee is verhuisd naar Heemstede, de inbreng van velen, bestuurders, oud-bestuurders die de aanzet hebben gegeven, en andere vrijwilligers, aan de totstandkoming van deze nieuwe sjoel.

Uit deze vereende krachten blijkt de saamhorigheid van een Joodse Gemeente.

Het Haarlems Dagblad opende de volgende dag de krant met de volgende constatering.

De inwijding van een sjoel is een gebeurtenis van bijzondere proporties, sowieso van historische betekenis.

Dat Noord-Holland noordwest een levendige kehilla is, bewees wel het feit dat er parallel aan de dienst een jeugdprogramma elders in het gebouw werd gehouden. Aan het einde daarvan mocht een van de kinderen de sjammasj aangeven aan ambassadeur Divon van Israel die de Chanoekia aanstak.

Programma kl inwijding sjoel Heemstede Noord-Holland noordwest 2014 5775

 

Reacties zijn gesloten.