Jeled Online, de nieuwste vorm van onderwijs

Zondagochtend, half tien. Een verwacht mailtje: ‘Lieve kinderen, zitten jullie allemaallogo klein klaar? Over vijf minuten begint de joodse les ’. Ik klik gauw op de link en zit meteen in de online klas van juf Natalya Godschalk. De koppies van zes leerlingen verschijnen op het scherm, met op de achtergrond kinderkamers in Bussum, Almere, Aalsmeer en Amstelveen.  Ze hebben er zin in: ‘Juf Natalya, gaan we vandaag weer het hoorspel doen? Dat vind ik zo leuk’!  zegt een kind. ‘Ja, maar we gaan eerst een filmpje bekijken. Jullie krijgen de link nu in je chatbox. Ik heb er vragen bij gemaakt, straks kunnen jullie de antwoorden posten op het linoitboard’.

Een van de eerste lessen van  Jeled Online, het splinternieuwe project van de Afdeling Onderwijs van het NIK. Voordat we zover waren kwam er heel wat bij kijken.  Samen met Natalya volgde ik een cursus E-learning speciaal voor leerkrachten joods onderwijs. Deze werd (natuurlijk online!) gegeven vanuit Jeruzalem. Zo’n aanvullende opleiding is ècht nodig omdat je bij online lesgeven gebruik maakt van de modernste onderwijstechnieken in een leeromgeving die zowel voor de leerkracht als voor de leerlingen nieuw is. Verbazingwekkend hoe snel we het in de vingers kregen! En gelukkig zijn we niet de eersten.  In Polen en Duitsland geeft de Lauder E-learning school al een paar jaar les. Onze collega’s daar zijn heel betrokken en we mochten op afstand meekijken. Ze adviseerden ons om dezelfde indeling aan te houden als de basisschool  en af een toe een real time bijeenkomst te organiseren.

De kinderen uit het pilotklasje zitten allemaal in groep 6. Ze zagen elkaar voor het begin van de lessen bij een kennismakings bijeenkomst in de soeka bij Natalja. In de loop van het jaar gaan we nog een paar keer een real time bijeenkomst organiseren, zodat ze hun klasgenoten beter leren kennen.

Met Jeled Online hebben we meer mogelijkheden dan ooit tevoren voor joodse les. Het maakt niet uit waar je woont en afstand doet er niet toe – een notebook of tablet en een wifi verbinding zijn voldoende.  Ik ben benieuwd hoe de rest van de pilot gaat, maar de conclusie tot nu toe is dat de kinderen en hun juf in ieder geval veel plezier beleven aan deze nieuwste vorm van joods onderwijs!

Reacties zijn gesloten.