Pioniers van Joodse Gemeente Zeeland bij Chanoeka viering geridderd

Aryeh en Rachel Herz zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Beiden hebben zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de Joodse Gemeente Zeeland. De onderscheiding werd hen uitgereikt bij het aansteken van de Chanoekia in het stadhuis van Middelburg.

Middelburg Stadhuis echtpaar Herz 2014Twintig jaar geleden betrok de Joodse Gemeente Zeeland opnieuw de sjoel in Middelburg. Opnieuw, omdat de sjoel na een oorlogsbombardement getroffen was geraakt en nadien tot een ruïne was verworden. Aryeh en Rachel Herz waren toen al tien jaar pioniers van het eerste uur en werden mede-heroprichters van deze bijzondere sjoel. Immer zijn zij zich blijven inzetten voor hun kehilla. Daarnaast hebben ze zich allebei ingezet voor de Van Dixhoorn Reddingsbrigade en zijn ze vrijwilliger voor verschillende organisaties waaronder Joods Maatschappelijk Werk en de WIZO. Dit heeft er in geresulteerd dat het de koning heeft behaagd hen beiden te onderscheiden tot Ridders in de Orde van Oranje-Nassau.

Opperrabbijn Jacobs was er bij die avond in de afgeladen hal van het stadhuis in Middelburg. Het was er warm en feestelijk.

Bijna ben ik ervan overtuigd dat er geen enkele Joodse inwoner van Zeeland ontbreekt.

De Joodse Gemeente Zeeland en hun sfeervolle Mediene sjoeltje stralen net zo als dat lichtje van de Menora: zuiver en warm! En toen, na de toespraken en het Maoz Tsoer komt de grote verrassing. Arjeh en Rachel Herz worden beiden benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Ze verdienen het zonder meer. Samen hebben ze zo een geweldige bijdrage geleverd aan de kehilla!

 

 

Reacties zijn gesloten.