Namentafels onthuld in Nijmegen

Op de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen zijn zeven plaquettes onthuld met de namen van de meer dan 400 weggevoerde en vermoorde Joodse inwoners.

Bij de onthulling voerden het woord burgemeester Bruls van Nijmegen, opperrabbijn Israel Meir Lau van Tel Aviv en opperrabbijn Jacobs van het IPOR.

Nabestaanden familieleden namenmonument Nijmegen 2015Een van de leden van de Joodse Gemeente declameerde op indrukwekkende wijze het gedicht Ieder mens heeft een naam.
De onthulling van de zeven plaquettes met 449 namen werd verricht door een aantal nabestaanden en familieleden van de op de platen genoemden. Drie leden van de Joodse Gemeente Nijmegen, waaronder een overlevende van Auschwitz en een ondergedoken kind, staken een kaars aan.
Door Lior Santcroos (10) werd de oorlogsgeschiedenis van zijn inmiddels overleden opa Peter Santcroos verteld. Peter Santcroos stond aan de wieg van een opmerkelijke renaissance van Joods Nijmegen. Zijn kleinzoontje vertelde hoe zijn grootvader direct na zijn geboorte midden in de oorlog door de jonge vroedvrouw werd gered. Die bracht hem naar haar vader, een dominee in Nijmegen. Het kind werd gered en zou later Joods leven in Nijmegen, waar het door oorlogstoeval terecht was gekomen, tot bloei brengen.

Opperrabbijn Lau in NijmegenBurgemeester Bruls wees er op dat dankzij het verenigde Europa er nu al zeven decennia een vredig Europa bestaat; ongekend lang in de geschiedenis van het continent. Opperrabbijn Lau getuigde van zijn verblijf en van zijn bevrijding in Buchenwald, van zijn terugkeer naar het kamp vijftig jaar later en over de les die het Dagboek van Anne Frank de mensheid heeft gegeven.

Opperrabbijn Jacobs wees er op dat er hier nabestaanden zijn die het gegeven is de onthulling van het monument te verrichten maar dat er ook namen op staan van mensen die geen broers, zusters, kinderen of neefjes of nichtjes hebben nagelaten. Voor wie er niemand naar voren kan komen om het monument te onthullen.

Rabbijn Mendel Levine van Nijmegen zei Kadiesj; rabbijn Abraham Rosenberg sprak het Jizkor uit en zong op innige wijze Ani ma’amin.

Onder de honderden aanwezigen waren NIK-voorzitter Jonathan Soesman, NIK-rabbijn Raphael Evers, NIK-secretaris Ruben Vis, rabbijn Ies Vorst, oud-krijgsmachtrabbijn Van Dijk, bestuursleden van de buur-Joodse Gemeente Arnhem en IPOR-bestuurder Ellen van Praagh.

Reacties zijn gesloten.