Memorlijst van Rotterdamse rabbijnen en opperrabbijnen, compleet of niet?

Op de sjabbat voor Sjavoe’ot (Wekenfeest) en op de sjabbat voor Tisja Be’av (9 Av, Treurdag om verwoesting van de Tempel) bestaat het gebruik om in de sjoel van de Joodse Gemeente Rotterdam de overleden opperrabbijnen en rabbijnen in twee Jizkor-gebeden te herdenken. Daartoe bestaat een lijst met hun namen. De vraag is: is de lijst compleet? Is Aryeh / Juda Leib, zoon van Akiva Eger, opperrabbijn in Rotterdam geweest? En waren er niet – daar aan voorafgaand – twee rabbijnen die ook nog genoemd moeten worden in de jaarlijkse herdenkingen?

Ruben Vis

Een Memor-jizkor, waarin rabbijnen of anderen door de hele sjoel als gezamenlijke verantwoordelijkheid worden herdacht, is een mooie gewoonte die men elders in Nederland niet meer heeft. Niet meer, want weliswaar bestond ook in Amersfoort en Utrecht een jizkor-traditie, maar deze is blijkbaar in onbruik of helaas door de Sjoa kwijt geraakt. Een Amersfoortse voorzanger was degene die in 1807 een Memorlijst aanlegde voor de sjoel in Utrecht. De Utrechtse historicus Jac. Zwarts schreef nog over het bestaan er van[1].

Het overlijden van een rabbijn betekent dat de Memorjizkor aanvulling behoeft. Op 11 juni overleed rabbijn Albert/Eliyahoe Hutterer z.l., rabbijn van Rotterdam 1975-1978. Zijn overlijden vormt aanleiding aan de Rotterdammer Memorjizkor zijn naam toe te voegen. Moge de ziel van Eliyahoe ben Sjemoe’el gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven

Lees  HIER verder voor het antwoord op de vragen:

  1. Is de lijst van Rotterdamse opperrabbijnen en rabbijnen compleet?
  2. Is Aryeh / Juda Leib, zoon van Akiva Eger, opperrabbijn in Rotterdam geweest?
  3. Waren er niet – daar aan voorafgaand – twee rabbijnen die ook nog genoemd moeten worden in de jaarlijkse herdenkingen?

[1] J. Zwarts, De heugenis aan onze oude Rabbijnen, in: Nieuw Israëlietisch Weekblad, 19 juni 1925.

Reacties zijn gesloten.