Israëlische opperrabbijn neemt rabbinaal boek van rabbijn Evers in ontvangst

Onlangs was de Israëlische Opperrabbijn David Lau, zoon van Opperrabbijn Yisrael Meir Lau van Tel Aviv, te gast in ons land op uitnodiging van de RCE. Hij had een druk programma. Donderdag tegen de avond was er een door het NIK en de NIHS Amsterdam georganiseerde indrukwekkende bijeenkomst in de Rav Aron Schuster synagoge in Amsterdam. Voorafgaand daaraan had ik de gelegenheid deel IV van mijn responsawerk Wasjaw Werafa aan hem aan te bieden.

 

Rabbijn mr. drs. R. Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap

 

David Lau Obrecht met Raphael Evers aanbieden deel4 Wasjaf werafa kl 2016

We kenden elkaar al van verschillende rabbinale conferenties en zijn eerste reactie toen hij mij de dag daarvoor zag, was:

Heb je al een nieuw responsawerk geschreven?.

Een responsawerk is een boek waarin de auteur de vragen en antwoorden (response is in het Engels antwoord, reactie) publiceert die hij heeft gekregen en heeft behandeld. Deze manier van publiceren is een al vele eeuwen door rabbijnen gebezigde wijze van het vastleggen van hoe in bepaalde situaties die in de vraag zijn beschreven, het rabbinaal oordeel zou moeten zijn. Een casus wordt aan de rabbijn voorgelegd en de rabbijn beantwoordt aan de hand van bronnen en eigen inzichten de vraag en komt tot een oordeel hoe de casus op moet worden gelost. De vragen en hun antwoorden worden in boeken gebundeld, zodat anderen in vergelijkbare situaties op het oordeel van de rabbijn af kunnen gaan.

 

De Israëlische Opperrabbijn is een groot talmied chacham (geleerde) en begon direct een discussie over een van de onderwerpen uit het responsawerk, waarin vele moderne halachische onderwerpen en vraagstukken worden toegelicht, waarmee iedere Joodse gemeente in het maatschappelijk verkeer wordt geconfronteerd, in Israël en in de diaspora.

Opperrabbijn Lau dankte voor de completering van zijn set want ook de eerste drie delen bevinden zich in zijn bibliotheek.

David Lau Obrecht met Raphael Evers en Jacobs aanbieden deel4 Wasjaf werafa kl 2016

Het derde deel van Wasjaw Werafa heeft rav Evers in 2008 aan de vader van opperrabbijn Lau uitgereikt toen hij in Amsterdam was. Destijds was rav Lau sr. de opperrabbijn van Israel. Een functie die zijn zoon David sinds 2014 bekleedt.

Reacties zijn gesloten.