Gemeentelijke onderscheiding voor Leids-Joodse vrijwilliger

Vanwege haar langdurige inzet voor de Joodse Gemeente Leiden en de voorlichting aan talloze veelal jonge bezoekers van de sjoel ontving Malka Polak het Cornelis Joppenszoon beeldje van de gemeente Leiden. Loco-burgemeester Paul Dirkse reikte haar het beeldje uit tijdens een bijeenkomst in de sjoel van Leiden.

Malka Polak met het Cornelis Jopperszoon beeldje en loco-burgemeester Paul Dirkse van Leiden, 1 september 2016. Foto: Sleutelstad.nl

Meer dan 30 jaar lang verzorgde Malka Polak rondleidingen in de synagoge van de Joodse Gemeente Leiden voor scholieren uit de Leidse regio. Mevrouw Polak verstrekte daarbij voorlichting over de Joodse godsdienst, de Joodse cultuur, de Joodse wetenschap en de Joodse tradities. Ze vertelde over het jodendom en de relaties met het christendom in ons land.
Ook leerde ze de scholieren om na te denken over antisemitisme en gaf ze uitleg over het lot van het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel alle scholen komen langs in de sjoel, zodat in de loop van de jaren duizenden Leidse leerlingen op een unieke en innemende wijze uitleg kregen in de Leidse sjoel en vaak voor het eerst echt kennis maakten met het Jodendom.

De inzet die Malka Polak al die jaren in Leiden heeft gepleegd is een voorbeeld van de inzet die door bestuursleden en vrijwilligers van Joodse Gemeenten op vele plaatsen in Nederland wordt gepleegd om de omgeving, scholieren maar ook anderen, in rondleidingen en met presentaties te informeren over het Jodendom, en de Joodse Gemeente op allerlei maatschappelijke terreinen te vertegenwoordigen.

Bij de uitreiking van de gemeenrelijke onderscheidig zei loco-burgemeester Dirkse:

De maatschappelijke bijdrage die Malka Polak met haar rondleidingen heeft gegeven is ongeëvenaard. Ze heeft de Leidse scholieren onschatbare kennis en bagage meegegeven.

Mevrouw Polak was ook 25 jaar lang lid van het bestuur van de Joodse Gemeente Leiden, waarvan vier jaar als voorzitter. In het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap was zij bovendien zeven (2006-2013) jaar lang lid van de Centrale Commissie (algemeen bestuur). Mevrouw Polak was jarenlang lid van het Beraad Herdenking Jodenvervolging Leiden, opvallend genoeg een beraad van niet-joden. In de realisatie van het monument ‘bagage’, zes stenen koffers verspreid over vijf zeer betekenisvolle plekken door de stad ter herinnering aan de weggevoerde en vermoorde Leidse Joden, heeft mevrouw Polak een belangrijk aandeel gehad.

Daarnaast onderhield zij voor de Joodse Gemeente Leiden veel andere contacten met niet-joodse organisaties. Jaarlijks representeerde zij Joods Leiden bij de 4 mei herdenking. Ze werkte samen met vertegenwoordigers van diverse Leidse moskeeën. Ze  ontmoette imams en bezocht hen in hun moskee.

Reacties zijn gesloten.