De sfeer was top bij de studentensjabbaton in Leiden

Afgelopen sjabbat heeft de NIG Leiden opnieuw een studentensjabbat georganiseerd. Het was een samenwerking van het Joods Studentenhuis Leiden en van Nachshon Rodrigues Pereira (Bendigamos). Ook Daniël Plijter was betrokken en die heeft een leuke groep uit Den Haag meegenomen.

De sfeer was top!

Bij het begin van Sjabbat was er al een leuke groep en heeft men samen de sjabbatkaarsen aangestoken. Na een energieke Carlebach-dienst gingen we aan tafel. We zongen Shalom Alechem, maakten kidoesj en hamotsie en hebben lekker gegeten. We waren met ruim 35 deelnemers, vrijwel allemaal studenten. Een behoorlijk deel van de (internationale) studenten kwam uit Leiden/Den Haag en omgeving, een deel was uit Amsterdam gekomen. De sfeer was top!

Na het toetje gingen een paar mensen weg, een ander deel bleef voor een kort praatje en een spelletje waar mensen elkaar beter leerden kennen. Tot na middernacht is er nog lekker met elkaar doorgekletst.

leiden-sjabbaton-2016-2

Op sjabbatochtend begon de dienst om 9:30u en we hadden opnieuw op tijd minjan. De dienst was heel geslaagd en er werd echt goed meegezongen, wat de sfeer sterk ten goede kwam. We waren met zo’n 25-30 mensen, ook bij de kiddoesj/lunch. Voor moesaf was er nog een korte derasja.

Na een goeie lunch ging een groot deel samen naar het park. Daar is voor de geïnteresseerden nog een sjioer gegeven over de komende Hoge Feestdagen. Hierna was het tijd om te rusten of gewoon lekker samen hangen. Aan het einde van de middag kwamen de bordspellen op tafel en is er gespeeld tot Mincha en de derde sjabbatmaaltijd. Daar waren weer ruim twintig mensen bij en natuurlijk zijn er nog liedjes gezongen. We hebben na het avondgebed samen havdala gemaakt en daarna opgeruimd. Een deel heeft later nog de kroeg opgezocht.

Terugkijkend zegt organisator Nachshon Rodrigues Pereira:

Het was echt een leuke groep, er zijn veel mensen op af gekomen en iedereen heeft een positieve sjabbatervaring gehad. Voor een deel van de participanten was het zelfs een van de eerste keren dat ze een hele gezamenlijke sjabbat hebben meegemaakt. Het is zeker de moeite waard om dit te herhalen. We zijn ook in Bussum geweest over sjabbat en nu dus opnieuw in Leiden. We hopen dit ook in andere Joodse Gemeenten te kunnen brengen.

 

leiden-sjabbaton-2016

 

Reacties zijn gesloten.