Bescheiden expositie Sobibor-overlevende in synagoge Zwolle

De synagoge in Zwolle krijgt een expositie over Selma Wijnberg, één van de heel weinige overlevenden van kamp Sobibor. Hiervoor wordt binnen de bestaande expositieruimte op het vrouwenbalkon een vaste plek ingericht. De sjoeldiensten van de Joodse Gemeente Zwolle worden ook in het markante gebouw gehouden.

syn-zwolleDe gemeente Zwolle neemt de kosten voor de realisatie en inrichting van de tentoonstelling voor haar rekening. De uitvoering ervan is in handen van de stichting Judaica die ook de al bestaande expositie die in de sjoel te zien is, heeft opgezet.

Slechts 365 overlevenden
Mevrouw Wijnberg is een dochter van het echtpaar Wijnberg dat voor de Tweede Wereldoorlog het gelijknamige hotel aan de Veemarkt in Zwolle uitbaatte.
Van de ruim 170.000 gedeporteerden, waaronder bijna 35.000 uit Nederland afkomstige Joden, zijn er slechts 365 die aan de vernietiging wisten te ontkomen, waaronder 18 vanuit Westerbork gedeporteerden. Met haar latere echtgenoot Chaim Engel was zij een van de plegers van de opstand op 14 oktober 1943 en ontsnapping uit Sobibor en kwam via Nederland en Israël in de Verenigde Staten terecht.

In 2010 bezocht Selma Engel-Wijnberg samen met haar kleindochters Zwolle, waar ze ook een gesprek hadden met burgemeester Meijer. Bij die gelegenheid sprak de gemeente de intentie uit een blijvende herinnering aan Selma Wijnberg in Zwolle te willen realiseren.

Geen draagvlak
Volgens lokaal medium De Peperbus bleek voor het idee om van het oorspronkelijke hotel Wijnberg aan de Veemarkt een hotel annex Joods Museum te maken geen draagvlak in de Overijsselse hoofdstad te zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente Zwolle in dagblad De Stentor is een voorstel voor een museum in het gebouw van hotel Wijnberg aan de Veemarkt aan de Joodse Gemeente voorgelegd. “Het voorstel is besproken met de Joodse gemeenschap en organisaties maar het ontbreekt voor zo’n initiatief draagvlak en financiële draagkracht.” Maar de Joodse Gemeente is te klein om dit op zich te nemen, nog los van de vraag of een dergelijk initiatief en de uitvoering ervan op de schouders van de Joodse gemeenschap zou moeten worden gelegd.
Uiteindelijk hebben B&W besloten om het verhaal van Selma Wijnberg een permanente plek te geven in de museale ruimte in de synagoge.

Doorgeven
De expositie wordt door de Stichting Judaica vormgegeven. Daarin komt het doorgeven van het verhaal van Selma Wijnberg, als symbool voor het leed dat joodse mensen is aangedaan, aan  toekomstige generaties, centraal te staan. Het expositiemateriaal en de toelichting daarop moet daarom voor een breed publiek toegankelijk gemaakt worden.

De intentie is om de tentoonstelling op 4 mei 2017 te openen in aanwezigheid van familieleden van mevrouw Wijnberg.

Rabbijn Shmuel Spiero maakt havdala in de sjoel van Zwolle.

Rabbijn Shmuel Spiero maakt havdala in de sjoel van Zwolle.

Reacties zijn gesloten.