Februaristaking herdacht op Joodse begraafplaats Hilversum

Tijdens de herdenking sprak opperrabbijn Jacobs de aanwezigen toe.

Op de Joodse begraafplaats in Hilversum is op zondagmiddag 26 februari de Februaristaking herdacht. Rond het oorlogsmonument kwamen zo’n honderd mensen bijeen om de staking te herdenken. Hilversum was in februari 1941 een vabn de plaatsen waar werd gestaakt uit protest tegen de eerste razzia’s op de Joden die kort daarvoor in Amsterdam hadden plaatsgevonden. Op 26 februari 1941 trokken zo’n tienduizend inwoners van Hilversum vanuit de binnenstad naar het Raadhuis om te protesteren tegen de Jodenvervolging die in gang waren gezet door de Duitse bezetters. De demonstratie was het hoogtepunt van twee dagen van stakingen in vele bedrijven in Hilversum. Die stakingen braken op 25 februari uit nadat bekend werd dat die ochtend vroeg in Amsterdam massaal het werk was neergelegd.

Tijdens de herdenking sprak opperrabbijn Jacobs de aanwezigen toe. Hij sprak zijn spijt uit dat er tegenwoordig nog een speciale functionaris moet zijn binnen de Europese Commissie die zich bezighoudt met de bestrijding van antisemitisme. Burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger voerden ook het woord, waarbij de burgemeester bezorgdheid uitte over de opkomende polarisatie in de samenleving. Door de stadsdichter van Hilversum, Robert Grijsen werd een gedicht voorgedragen. De burgemeester en de voorzitter van de Joodse Gemeente Hilversum, Gerard Klein, legden ter afsluiting een krans bij het monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Shoa.

Burgemeester Broertjes en Joodse Gemeente-voorzitter Klein bij het monument op de Joodse begraafplaats in Hilversum.
foto Margot Brakel

Reacties zijn gesloten.