Nieuw sefer Tora ingewijd in Nijmegen

In de sjoel van Nijmegen is jl. zondag een nieuw sefer Tora ingewijd. De rol, geschreven op initiatief van zijn echtgenote, dient ter nagedachtenis van de in 2015 overleden Hans Bloemendal, de oppervoorzanger van de Joodse Gemeente Amsterdam. In Nijmegen was Bloemendal vele jaren als hoogleraar biochemie verbonden aan de Radboud universiteit en daar woonde hij ook permanent de laatste jaren van zijn leven. Van de sjoel in Nijmegen was hij in zijn laatste levensjaren een vaste bezoeker.

Diverse mensen kregen de eer om een letter te laten schrijven in het sefer Tora. In een stampvolle sjoel werd het nieuwe Sefer Tora daarna verwelkomd door de andere Sifre Tora en werden rondgangen gemaakt rond het almemmor. De dienst werd geleid door Bloemendals zoon Asher, geassisteerd door het Amsterdams Synagogaal Koor onder leiding van dirigent Ilya Belianko. Opperrabbijn Jacobs hield een toespraak. “Het geheim van het Joodse volk”, zo noemde de opperrabbijn de Tora. “Aan de Tora mag geen letter ontbreken. Bij het afschrijven van de laatste letters van de Tora zojuist zag ik hem weer voor mij. Niet zozeer de gelauwerde chazzan en professor, maar de timide bijna verlegen Hans Bloemendal.”

Voor het eerst werd uit de nieuwe Torarol gelajend door Michael Bloemendal, de andere zoon van Hans Bloemendal, die ook een toespraak hield waarin hij zijn vader memoreerde. Ook ging hij in op de kracht van de Joodse Gemeente in Nijmegen die een opmerkelijke revival heeft doorgemaakt. Een kehilla die de afgelopen jaren is gegroeid en is opgebloeid door de inzet van de leden.

Er waren veel leden uit de Nijmeegse kehilla. Daarnaast waren bij deze bijzondere gebeurtenis ook aanwezig de ambassadeur van Israel, de loco-commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, de burgemeester van Nijmegen, twee leden van de Permanente Commissie van het NIK en gasten uit Amsterdam en zelfs uit Israel.

Het nieuweHans Bloemendal Sefer Tora Obrecht synagoge ca 1966 sefer Tora is gehuld in een Toramantel die nagenoeg een kopie is van een Toramantel in de sjoel aan het Obrechtplein in Amsterdam, met het kenmerkende wapen van de Joodse Gemeente Amsterdam. De lier in het wapen is vervangen door een muzieksleutel en aan de oorspronkelijke afbeelding is de tekst toegevoegd zoals die ook op de matsewa (zerk) van Hans Bloemendal staat op zijn graf op de Joodse begraafplaats te Muiderberg.

 

Parochet lier Obrecht 1950 foto2016De versiering op het oorspronkelijke manteltje is destijds (1960) door chazzan Bloemendal ontworpen. Naast zijn artistieke geluid bezat Bloemendal ook grafisch talent.
Van zijn hand bestaan diverse schilderijen en beschilderde wandborden en dus ook het ontwerp voor Toramantel en bijbehorend blauw parochet (voorhang) voor de Aron Kodesj in de synagoge waar hij ruim vijftig jaar voorging in de gebeden.

Reacties zijn gesloten.