Choepa in militair galatenue

Afgelopen zondag vond een choepa plaats in Amsterdam met militair ceremonieel. Korporaal Chaim Benistant trouwde in militair galatenue met Nancy Koster. De laatste keer dat een Joodse bruiloft met militair ceremonieel in Nederland heeft plaatsgevonden was in 1939 toen Ph. (Flip) de Leeuw en Betty (Betsie) Polak trouwden in de nieuwe synagoge in Amsterdam.

Het bruidspaar werd vanaf de Marine kazerne Amsterdam door de Koninklijke Marine over de grachten naar het Amstel hotel gebracht. Een sabelwacht onder leiding van Overste der Mariniers H. Kraaijenhagen stond het bruidspaar op te wachten. Het religieuze huwelijk werd vervolgens door de Hoofdkrijgsmachtrabbijn Menachem Sebbag voltrokken. De bruidegom heeft het eresaluut aan de sabelwacht opgedragen aan de nagedachtenis van 1e Lt der infanterie P. de Leeuw.

Flip de Leeuw gaf tijdens de mobilisatie en de meidagen 1940 leiding aan het grensdetachement in Dinxperlo. De Leeuw werd bij illegaal werk gepakt en door de Duitsers gefusilleerd. Een illegale overtocht naar Engeland mislukte. In januari 1943 dook hij onder. Philip de Leeuw werd commandant van een sabotagegroep. Later was hij pelotonscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij voerde het commando bij de aanslag op de spoorlijn bij Groenekan op 7 november 1944. De groep werd ontdekt door een Duitse patrouille. Philip wist in eerste instantie te vluchten maar werd later op de avond gearresteerd. Als vergelding voor een aanslag op een Duitse onderofficier werden zes personen op 20 november 1944 geëxecuteerd op de Prattenberg op de grens van Rhenen en Veenendaal. Philip de Leeuw was één van hen. Hij is begraven op het Ereveld Loenen (vak E, graf 1284).

Huwelijksvoltrekking van Philip de Leeuw en Betty Polak door rabbijn Ph. Coppenhagen in de Neie Sjoel in Amsterdam, rechts vader van de bruid Frederik Polak, 21 dec. 1939.

Reacties zijn gesloten.