Sjoel van Enschede behoort tot Grootste Museum van Nederland

De sjoel van Enschede, de ‘mooiste synagoge van Nederland’ participeert met ingang van volgende maand in het Grootste Museum van Nederland. Dertien kerkelijke gebouwen zijn geselecteerd die onder de aandacht van het publiek worden gebracht. Naast de sjoel in Enschede, is de Portugese Esnoga in Amsterdam ook een van de Grootste Museum van Nederland’-gebouwen. De initiatiefnemers verwachten dat jaarlijks 2,5 miljoen bezoekers de kerkelijke gebouwen komen bekijken en willen daarnaast andere kerken stimuleren hun deuren vaker open te zetten. 

Veel mensen bekijken een kerk of synagoge in het buitenland, maar waarom niet in eigen land, vragen de initiatiefnemers zich af. In het buitenland vindt iedereen het heel normaal, het bezoeken van die indrukwekkende kathedraal. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl kerkelijke gebouwen in Nederland de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, opgenomen in een indrukwekkend gebouw. Zo is het plan geboren om een selectie van dertien bijzondere kerkelijke gebouwen samen open te stellen. Ze vormen Het Grootste Museum van Nederland.

Vorig jaar bracht het Catherijneconvent een boek uit over 100 beeldbepalende kerkinterieurs van Nederland. Daarin zijn drie synagogen opgenomen. Naast de Esnoga en de sjoel van Enschede staat ook de synagoge aan het Jacob Obrechtplein in Amsterdam in het boek. De totstandkoming van dit boek is het vertrekpunt geweest voor het initiatief en op basis van hiervan zijn de bedehuizen geselecteerd.

Tot de dertien kerkelijke gebouwen die gezamenlijk Het Grootste Museum vormen, behoren ook de Domkerk in Utrechtde Sint-Hyppolytuskerk in Middelstum en de Grote Kerk in Breda.

Reacties zijn gesloten.