Straatnaambord opperrabbijn Maarsen gewijzigd

Het straatnaambord van het Rabbijn Maarsenplein is gewijzigd. Aan het straatnaambord is een onderschrift toegevoegd: Isaac Maarsen, 1892 – Sobibor, 1943, opperrabbijn van Den Haag. De aanpassing van de straatnaamborden is nog juist gerealiseerd voordat a.s. zondag op het plein een nieuw monument wordt  onthuld ter herinnering aan de Haags-Joodse oorlogsslachtoffers.

Het plein ligt in de voormalige joodse buurt (in Den Haag ‘De Buurt’ genoemd) ingeklemd tussen Gedempte Gracht, Wagenstraat en Bezemstraat, vlak achter de Nieuwe Kerk. In deze wijk woonden vanaf het einde van de zeventiende eeuw veel joden. De toevoeging doet recht aan de positie die Maarsen in de residentie bekleedde. Maarsen werd in 1882 in Amsterdam geboren, doorliep er het seminarium en werd lid van het Rabbinaat en rabbijn van de Joodse Gemeente Amsterdam. In Den Haag was Maarsen vanaf 1925 opperrabbijn. Om dat laatste te accentueren is het onderschrift aan de straatnaam toegevoegd. De nieuwe straatnaamborden zijn deze week op het plein aangebracht. Het initiatief hiertoe is afkomstig van NIK-secretaris Ruben Vis die bij de straatnamencommissie van de gemeente Den Haag onmiddellijk een gewillig oor trof.

Het nieuwe monument op het plein is de integratie van het monument met de Davidster van de Gedempte Gracht uit 1967, met de plaquette Rachel Weent uit 1948 ter nagedachtenis van de ruim honderd weggevoerde Joodse leerlingen en oud-leerlingen van een Haagse school en het Joods Kindermonument dat al op het plein stond. Daaraan heeft kunstenares Anat Ratzabi elementen met een symbolische betekenis toegevoegd, waaronder een deur op een kier, waarop het monument met de Davidster van de Gedempte Gracht is geïnstalleerd. De deur staat voor: een mogelijk ontsnapping die ijdele hoop is gebleken. Twee van onderaf belichte bronzen koffers symboliseren de deportatie van de Joodse inwoners van Den Haag. Zes zitplaatsen bij het monument zijn een aanduiding voor het getal van de zes miljoen vermoorde Joden. Op elke zitplaats is aan beide kanten het symbool van één van de twaalf stammen van Israël aangebracht. Een bronzen plaquette geeft een korte toelichting op het monument.

Reacties zijn gesloten.