App voor Portugese Beth Haim begraafplaats

De historische Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel (Ouder-Amstel) presenteert op zondag 3 juni een app vol informatie over de geschiedenis van de begraafplaats Beth Haim en de Portugese joden. Burgemeester Joyce Langenacker van de gemeente Ouder-Amstel zal de app in werking stellen.

De nieuwe app is bedoeld om de vele verhalen verbonden aan de begraafplaats, toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met de app kunnen bezoekers een aantal speciale routes over de begraafplaats volgen. Zo is er een Rabbijnenroute, een Koopliedenroute en een route die refereert aan Spinoza en de Gouden Eeuw. Ook kan een route gevolgd worden langs de mooiste grafstenen of langs de meest bijzondere plekken op de begraafplaats. De begraafplaats Beth Haim is in gebruik sinds 1614. De begraafplaats, 4 ha. groot met ongeveer 28.000 graven, is een Rijksmonument.  Alleen al het feit dat deze plek in de Randstad, buiten het bereik van de oprukkende stad en modernisering is gebleven, maakt haar bijzonder en uniek. Dat zij nog steeds wordt gebruikt betekent dat dit de oudste nog in gebruik zijnde Joodse begraafplaats in de Westerse wereld is. 

De app bevat zowel geschreven als gesproken tekst in twee talen, Nederlands en Engels. Elk item bestaat uit een basistekst die in veel gevallen is aangevuld en verdiept met extra informatie. De Nederlandse basisteksten zijn ingesproken door Hanneke Groenteman. De tekst wordt verder verrijkt met foto’s en documenten.

De app bevat 76 verhalen die gekoppeld zijn aan even zovele graven of plekken op de begraafplaats. Daarnaast bevat de app nog 19 meer algemene verhalen die een relatie hebben met de Joodse religie en/of de 400 jaar oude geschiedenis van de Portugese Joden in Nederland.

Door gebruik van GPS (Global Positioning System) kan de bezoeker op een kaart zien waar hij  zich bevindt. Op die manier is het eenvoudig de gewenste route te volgen.

De app kan door iedereen bij de ingang van de begraafplaats gedownload worden op de eigen smartphone of tablet. Beth Haim vraagt een kleine vergoeding van € 2,39 voor het downloaden van de app.

De lancering van de app vind gelijktijdig plaats met de Amstellanddag, een dag waarop met tal van verschillende activiteiten de aandacht wordt gevestigd op het eeuwenoude cultuurhistorische landschap rond de Amstel.

Men is welkom op zondag 3 juni 2018 met de app over Beth Haim te wandelen en de unieke sfeer van deze eeuwenoude begraafplaats in Ouderkerk te ervaren. Heel bijzonder zijn de prachtig versierde marmeren grafstenen uit de Gouden Eeuw. De stenen vertellen niet alleen wie de overledenen waren maar zijn ook op zichzelf prachtige kunstwerken. De ligging van de begraafplaats aan een zij-arm van de Amstel is bijzonder fraai. Vele zeldzame planten en monumentale bomen geven de grafvelden hun karakteristieke aanblik. Vanaf 12.30 uur is bovendien de landschapsschilder Dolf Middelhoff aan het werk op Beth Haim. Beth Haim is die dag de gehele dag open voor publiek.

Reacties zijn gesloten.