En de etrog komt uit … Nederland

Het hitterecord van de afgelopen zomer heeft een opmerkelijk resultaat opgeleverd: Er groeien dit jaar etrogim in Nederland.

Op Soekot (Loofhuttenfeest) wordt er met de Arba’a Miniem geschud, de bundel bestaande uit een palmtak, twee beekwilgtakjes, drie mirtetakjes en de etrog-vrucht. Rachel Levy uit Utrecht besloot acht jaar geleden om na afloop van Soekot haar etrog eens van de binnenkant te bekijken. Nadat zij de vrucht had opengesneden zag zij dat de etrog van binnen uit taai vruchtvlees en talloze pitjes bestaat. De pitjes gingen in potten met aarde. Na verloop van tijd ontkiemden sommige pitjes en het resultaat is dat zij na acht jaar de trotse bezitter is van een prachtige etrogstruik in een grote pot. In de winter moet de struik naar binnen anders zou hij aan de vorst ten onder gaan. Maar zodra het kan gaat de etrogstruik naar buiten. Er komen witte en purperen bloemen aan en dit jaar draagt de plant van Rachel Levy voor het eerst vier etrogvruchten. Nog niet heel groot, zo groot als een pruim, maar duidelijk als etrog herkenbaar.

Een etrog, nu nog zo groot als een pruim, aan een etrogplant in Utrecht

De etrog die wij gebruiken komt uit Israel. Sommige mensen halen hun etrog uit de Italiaanse streek Calabrië of uit Marokko. Wie weet zet de klimaatverandering wel zo sterk door dat we allemaal etrogim uit Nederland kunnen gaan gebruiken. Wel opletten dat ze kosjer zijn, wat onder meer inhoudt dat de etrog niet afkomstig mag zijn van een geënte struik. Iedere citruskweker zal je aanraden om je beginnende citrusstruik met een andere struik te enten omdat het meer en sneller de kans op vruchten geeft; dat kan dus helaas niet. Bij de etrog uit Israel komt een verklaring dat deze kosjer is, niet geënt en dat ook de andere Joodse landbouwvoorschriften in acht zijn genomen. Wie net als Rachel Levy zelf na Soekot aan de slag wil, moet daar dus wel rekening mee houden. Informeer je bij de rabbijn voor dat je probeert etrogkweker te worden.

Heb jij ook zelf uit een etrogpit een etrogstruik gekweekt en zijn daar vruchten van gekomen, of heb je tips voor aankomende etrogkwekers? We horen het graag via info@nik.nl.

 

 

Reacties zijn gesloten.