Elke dag een kaarsje meer aan steken, dat kan iedereen

Wat is er leuk aan Chanoeka? Er is niets niet leuk aan Chanoeka. Of het zou moeten zijn dat je te veel soefganiot eet. Maar dat heb je uiteindelijk zelf in de hand.  Chanoeka het perfecte feest, samen met vrienden en familie kaarsjes aansteken en Maoz Tsoer zingen. Chanoeka cadeautjes uitdelen en ontvangen.

Henny van het Hoofd

Het is  opvallend, dat bij een feest waar de joodse identiteit centraal staat, op het eerste gezicht zo weinig van je wordt verwacht. Je hoeft niet het verhaal van Chanoeka te lezen of iets ingewikkelds te doen. Elke dag een kaarsje meer aan steken, dat kan iedereen.

Maar er is een extra laag. Het woord chanoeka komt van dezelfde stam als het woord chinoech: opvoeding. Chanoeka heeft te maken met geestelijke groei. Het licht van de menora, symbool van het jodendom, bleef branden dankzij de militaire overwinning van de Makkabiem. Maar ook door de kracht van een kleine groep, die ondanks alles door bleef gaan om als joden te leven. Bij sommige feesten die herinneren aan een belangrijke gebeurtenis uit de joodse geschiedenis, zoals Pesach en Poeriem, ligt de nadruk op het vertellen van het verhaal. Maar niet op Chanoeka. De speciale mitswa van Chanoeka is het aansteken van de kaarsjes, waarmee je laat zien dat jodendom betekenis voor je heeft, belangrijk voor je is.

Aan de ene kant is Chanoeka een laagdrempelig, gezellig feest. Maar tegelijkertijd stimuleert het je om na te denken over hoe je je joodse leven vorm geeft, om daarin steeds een stapje verder te gaan. Te doen wat je kunt. Steeds een beetje meer te groeien, net zoals de lichtjes van Chanoeka.

Reacties zijn gesloten.