Westerbork-gastspreker stopt vanwege Nacht van de Vluchteling

Een Westerbork-gastspreker is gestopt namens het herinneringscentrum spreekbeurten te geven.
In een verklaring die Lea van Coeverden aan de sprekerscoördinator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft gestuurd, zegt zij: “Vanwege de eeuwige vergelijking van de Holocaust met het vluchtelingendebat bedank ik er voor om voor deze organisatie nog langer werkzaam te zijn.”Lea van Coeverden is de dochter van Shoa-overlevenden. Ze geeft vanuit het herinneringscentrum spreekbeurten over de Shoa maar houdt ermee op.
De wandeltocht in het kader van de Nacht van de Vluchteling die vanuit Kamp Westerbork begint, is voor haar aanleiding om onmiddellijk haar medewerking als Westerbork-gastspreker te staken. “Ik kan voor mezelf niet verantwoorden me in te zetten voor een organisatie die een pretpark en evenementengebeurtenis maakt van dit kamp”, liet Van Coeverden aan het herinneringscentrum weten.
“Gezien het huidige beleid van de directie van Westerbork heb ik besloten mijn taak als gastspreker per direct neer te leggen. Kamp Westerbork is de plek van waaruit mijn hele familie is weggevoerd. En met hen nog heel veel meer Joden. Een kamp waaraan ze voor de bouw er van ook nog zelf hebben meebetaald. Er is geen enkele vergelijking die recht doet aan de moord op 102.000 Joodse Nederlanders. Die bij terugkomst, als ze al terug kwamen, van de regering een aluminium pannenset kregen en 50 guldens die tot de laatste cent terugbetaald moesten worden.”
Van Coeverden besluit haar email die ze deelde met het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap dan ook resoluut met de boodschap alle lopende afspraken om spreekbeurten te houden, te annuleren.

Reacties zijn gesloten.