Cuijk kan zijn vermoorde joden niet herdenken

Al een jaar kan Cuijk zijn inwoners die door de nazi’s zijn vermoord niet behoorlijk herdenken. Eind april vorig jaar werd het monument beschadigd en herstel ervan is nog niet in zicht. Toen ruim een week geleden bekend werd dat er nog steeds geen enkel schot in de zaak zit, heeft NIK-secretaris Ruben Vis in een brief aan het gemeentebestuur daar zijn niet geringe verbazing over uitgesproken.

“Het monument herinnert aan de vermoorde Joden van Cuijk, leden van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.
Het is ergerlijk dat het monument nu meer dan een jaar verneerd in uw stadsgezicht staat. Dagelijks, want ook buiten 4 mei, geldt het als teken van herdenking van hen die uit Cuijk zijn weggevoerd en vermoord. Maar dat is het dus nu niet en dit al meer dan een jaar niet.
Onbegrijpelijk waarom u, als gemeentebestuur van Cuijk zich kennelijk te zeer niet verantwoordelijk lijkt te achten om er voor te zorgen dat het monument dat als functie heeft te dienen ter permanente herdenking van de uit uw gemeente weggevoerde joodse leden van de Cuijkse bevolking niet in ordelijke staat verkeert.”

Burgemeester: niets liever dan een spoedig herstel
Burgemeester Wim Hillenaar bevestigt in een brief aan Ruben Vis hoe zeer “de gemeente Cuijk (en zeker ook als de burgemeester) hecht aan het Joods monument en de herdenking op 4 mei”. Hillenaar: “Deze zwarte bladzijden uit onze geschiedenis mogen we niet vergeten en moeten ons ook blijvend alert houden, omdat ook in onze huidige tijd geweld en rechteloosheid helaas nooit helemaal weg zijn. Het is bovendien belangrijk om het herdenken ook heel lokaal te doen en stil te staan bij de vraag wat het voor de Joodse gemeenschap in Cuijk heeft betekend.”

Volgens de burgemeester wil ook het gemeentebestuur niets liever dan een spoedig herstel van het monument, zodat de herdenking op de gebruikelijke en betekenisvolle wijze kan plaatsvinden. Het monument is geplaatst tegen een gebouw dat op de plek staat waar vroeger de synagoge stond. Dit gebouwtje is het eigendom van een particulier. Volgens Hillenaar is bij de verbouwing van dit gebouw is iets grondig misgegaan en dreigde het hele gebouw – inclusief de zijmuur waartegen het monument is bevestigd – in te storten. Die zijmuur is vervolgens gestut en het monument op de grond is afgedekt, om het te beschermen tegen instorting. Hillenaar: “Herstel is pas mogelijk als het gebouw waar het tegenaan is geplaatst, ook is herbouwd. Hier is de betreffende particulier aan zet.” De verwachting is dat de eigenaar ook voornemens is dit te doen en dat hij niet alleen wil herbouwen wat er stond, maar het gebouw ook de contouren en vorm gaan geven van de voormalige synagoge.
Het gevolg van dit alles is dat het monument ook dit jaar op 4 mei niet kan worden gebruikt om bij te herdenken. B&W van Cuijk is tot die conclusie gekomen in goede afstemming met het Comité Herdenken en Bezinnen dat in Cuijk de Dodenherdenking op 4 mei organiseert. 

Reacties zijn gesloten.