Hart onder de riem na nazistische bekladding Joodse begraafplaats bij Straatsburg

In een boodschap aan het Consistoire Israélite du Bas-Rhin heeft het NIK een hart onder de riem gestoken van de met het NIK vergelijkbare organisatie vanwege de ernstige bekladding van een Joodse begraafplaats in de buurt van Straatsburg. De bekladding op de begraafplaats in Quatzenheim ging gepaard met het aanbrengen van hakenkruisen en antisemitische leuzen op de oude matsewot (grafzerken).
 
“With great distress we received the news about the defacement of the cimetiere Israélite de Quatzenheim, not far from the city borders of Strasbourg. Seeing the photo’s we are in shock and we share in your grief over this terrible act of antisemitism. Even towards the dead there is no restraint, no respect and no limit.
Please receive our thoughts and prayers for the well being of your community, and for those with family relations to the ones that found their last resting place in the cemetery of Quatzenheim.”
 
Het bericht aan het Consistoire van de regio Bas-Rhin werd afgesloten met de bede “Moge in onze dagen Jehoeda de Goddelijke hulp ontvangen, zodat Israel veilig kan wonen en moge van Tsion de verlosser komen, zo moge het Uw wil zijn.” Een passage uit het gebed dat begint met de woorden Hanoten Tesjoe’a voor de regering dat onderdeel uitmaakt van de Sjabbatochtenddienst.
 

Moge in onze dagen Jehoeda de Goddelijke hulp ontvangen, zodat Israel veilig kan wonen en moge van Tsion de verlosser komen, zo moge het Uw wil zijn.

Juist vanavond vindt in Parijs op de Place de la République een grote manifestatie plaats tegen de groei van het antisemitisme.
Vorige week richtte het NIK zich tot de Franse ambassadeur in Den Haag en zijn Nederlandse ambtgenoot in Parijs nadat bekend was geworden dat het geregistreerd aantal antisemitische incidenten in Frankrijk in 2018 met 74 procent was gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.
 
Het Consistoire van Bas-Rhin reageerde met de woorden: “We hebben uw boodschap van steun en troost ontvangen. Wij danken u hartelijk hiervoor. Wij zijn er gevoelig voor uw getuigenis en hopen van elkaar te horen in betere omstandigheden.”
 
 

Reacties zijn gesloten.