Bevrijdingsdag: Nieuwe Tora-rol voor Amos-Sjoel in Amsterdam

Geen betere dag om een nieuwe Tora-rol in te wijden dan afgelopen zondag. Want terwijl de bevolking van Israel onder vuur ligt van raketten uit Gaza en het in Nederland Bevrijdingsdag is, werd in Amsterdam een nieuwe Tora-rol ingewijd.
De Tora-rol is bestemd voor de sjoel van Amos, de sjoelgemeenschap die dit voorjaar acht jaar bestaat.

Het is geen alledaags gebeuren dat een sefer Tora wordt ingewijd. Mozes Staszewski heeft met zijn Salomon stichting de Tora-rol laten schrijven, een kostbaar project. De opkomst was dan ook groot om deze gebeurtenis mee te maken.

Onder een door vier kinderen vastgehouden baldakijn van een talliet werd de door de opdrachtgever gedragen Tora-rol binnengebracht. De laatste letters van de rol werden één voor één afgeschreven, waarna de Tora de sjoelruimte onder muziekbegeleiding werd binnengedragen en werd verenigd met de andere twee Sifre Tora die al in de Aron Hakodesj stonden. Een bijzonder moment brak aan toen de Tora-rol echt in gebruik werd genomen nl. door er voor het eerst uit te lezen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, menigte, boom en buitenDe officiële inwijdingsceremonie werd verricht aan de hand van een door het NIK voor deze gelegenheid verzorgde Orde van Dienst-boekje. De inhoud ervan voert grotendeels terug tot hetgeen de Amsterdamse opperrabbijn Saul Löwenstamm in het midden van de achttiende eeuw voor dit soort gebeurtenissen heeft geformuleerd.Dat de inwijding niet alleen voor Amos maar voor Joods Amsterdam een mijlpaal is, blijkt wel uit de grote belangstelling voor deze gebeurtenis waar de Joodse gemeenschap in een brede schakering aan mee deed.

Reacties zijn gesloten.