Eerste Amsterdam Eroev-fietstocht

De eerste Amsterdam Eroev-fietstocht wordt op 8 september verreden. De tocht volgt de eroevgrens zoals die sinds 2008 groot-Amsterdam omsluit. Toertochten per fiets zijn een populair tijdverdrijf en een gezonde en sportieve hobby. Ruben Troostwijk is voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam en een enthousiast toerfietser. Die combinatie leidt er toe dat op 8 september kan worden deelgenomen aan een fietstocht die een wel heel bijzondere route volgt.

Inschrijven voor de Eroev-ride kan HIER.

Een eroev was ooit een afbakening, meestal een muur, rondom een gebied waarbinnen tijdens de sjabbat goederen vervoerd mogen worden. Troostwijk: “Tegenwoordig wordt een eroev symbolisch aangegeven, bijvoorbeeld door een draad die op ongeveer zes meter hoogte rond de grens van een bepaald gebied wordt gespannen.” Het gebied van de Amsterdamse Eroev wordt voor het grootste gedeelte omheind door water. “Voor Joden die zich aan deze regels houden is een Eroev erg belangrijk. Ik dacht: het is best wel speciaal en dus ook best wel leuk om er iets bijzonder bij te maken. We fietsen precies op de grens, om het eroev-gebied heen. De grens loopt vanaf het IJ tot voorbij Uithoorn, langs de Westeinderplassen en via Schiphol weer naar boven. Het is een tocht van 72 kilometer.”

Op twee plekken langs de route wordt uitleg gegeven over de eroev. Daar staat rabbijn S. Katz van het Rabbinaat van de Joodse Gemeente Amsterdam klaar om de rijders te vertellen over de technische toepassingen die zijn gemaakt om de eroev-omheining sluitend te krijgen.

Uitzonderlijk

Een eroev rond een stad is uitzonderlijk. Veel grote en actieve Joodse Gemeenten moeten het zonder een eroev doen, Amsterdam is een uitzondering. De huidige eroev van Amsterdam is in maart 2008 tot stand gekomen. Daarmee werd een Eroev-situatie hersteld die al door de Amsterdamse opperrabbijn Chacham Zwi in 1711 was gecreëerd. In Europa is naast Amsterdam alleen een eroev in Antwerpen, delen van Londen, Wenen, Straatsburg en Venetië. Tot enkele jaren geleden was er ook een eroev in de noord-Italiaanse stad Trieste maar door de verandering van een bovengrondse elektriciteitsleiding is daar de eroev niet meer mogelijk. In Nederland was er voor de oorlog niet alleen in Amsterdam een eroev, maar ook in Rotterdam, Den Haag, Groningen, Den Helder, Leeuwarden en Maarssen.

Start- en finish in het hart van de eroev

De start- en finishlocatie is op de grens van Amsterdam en Amstelveen, aan de Doornburg, op een steenworp afstand van het Joods Cultureel Centrum van de NIHS. Hier wordt verzameld voor de start, krijgt iedereen die dat besteld heeft het Eroev Amsterdam wielershirt en word je na de rit ontvangen voor een culinaire afsluiting.

Op het gezellig ingerichte finishplein zal dan ook de opbrengst van de tocht worden bekendgemaakt.

Na de Eroev Ride is er voor alle riders een BBQ buffet

De Joodse Gemeente Amsterdam is zeer verheugd met het initiatief van de Eroev Ride en biedt alle deelnemers na de finish een overheerlijk BBQ-buffet aan. De BBQ zal rond 15:00 uur – als alle deelnemers binnen zijn – beginnen.

Reacties zijn gesloten.