Gedenksteen voor Beth Zekenim – Joods bejaardentehuis in Groningen

In de stad Groningen stond een Joods bejaardentehuis, Beth Zekenim, wat huis van de ouderen betekent. Het werd in 1899 in gebruik genomen en op 16 november 1932 werd een nieuw gebouw ingewijd. Op 9 maart 1943 werd het gebouw door de bezetter ontruimd en de bejaarden en het personeel naar Westerbork afgevoerd. Op zondagmiddag 1 september wordt door de voorzitter van de Joodse Gemeente te hunner nagedachtenis een gedenksteen bij het gebouw onthuld. Dit gebeurt op het voorplein van het gebouw aan de Schoolholm 26, dat is gesitueerd in de voormalige Joodse buurt van de stad, op 2 minuten afstand van de sjoel aan de Folkingestraat.

De gedenksteen is ontworpen door beeldend kunstenaar Olga Wiese die meer dan twintig jaar lang in het gebouw woonde en werkte. Het initiatief voor de steen werd genomen door Joop Woldring, huidig eigenaar van het gebouw.

De onthulling zal worden verricht door Frits Grunewald, voorzitter van de Joodse Gemeente Groningen. Daarna wordt in de sjoel aan de Folkingestraat een toespraak gehouden door Winnie van Hasselt, dochter van bestuurslid Ben van Hasselt van Beth Zekenim. Ook is zij ver familielid van de bewoners Izaak Bamberger, Jantje van Hasselt en Betje Zuidema-van Adelsberg.

Op 9 maart 1943 werd het gebouw door de Duitse bezetter ontruimd. De bewoners, directrice Rosalie Alida Mozes en twee personeelsleden werden afgevoerd. De bejaarden lagen in bedden aan het Zuiderdiep te wachten op vrachtauto’s en bussen waarmee ze naar Westerbork werden afgevoerd. De meeste van de 28 bewoners werden vandaar op 17 maart, de datum van de  eerstvolgende trein, op transport naar Sobibor gesteld. Na de bevrijding in 1945 heeft het gebouw gediend als eerste opvang voor teruggekomen Joodse Groningers. In 1957 verkocht de Joodse Gemeente het pand. Het heeft nog als bejaardentehuis gediend totdat het in 1982 moest worden gesloten omdat het niet meer voldeed aan de brandveiligheidseisen.

Reacties zijn gesloten.