Genocide en gestolen land. Ophef over Dimitri Verhulst

De inhoud van een column van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst in de Belgische krant De Morgen heeft, ook in Nederland, voor onrust gezorgd. Er kwamen veel reacties op het schandalige artikel, getiteld Er is geen beloofde land. Er is gestolen land. Het FJO – Forum van Joodse Organisaties in Vlaanderen heeft hierop actie ondernomen, in een persverklaring, in een bericht aan de hoofdredactie van de krant en door het neerleggen van een strafklacht bij het parket.

Vlaanderen

Woordvoerder van het FJO is de in België woonachtige Nederlander Hans Knoop. Over het stuk van Verhulst zegt Knoop: “Het uitoefenen van kritiek op het beleid van een staat en regering is volstrekt legitiem. En kritiek waar ik het niet mee eens ben is niet noodzakelijkerwijze illegitiem, laat staan antisemitisch. Het probleem is echter om exact piketpaaltjes te kunnen plaatsen waar legitieme kritiek ophoudt en demonisering begint. Er bestaat geen vrijheid om anderen te beledigen. Dat betekent dat overtreders voor het gerecht kunnen worden gedaagd. In die column stapelt de schrijver de ene na de andere antisemitische aantijging op elkaar. Verhulst richt zijn gifpijlen op Joden als volk. Niet op Israëli’s, maar op Joden! Hij drukt zich uit als een rabiate en onvervalste recht-voor-zijn-raap antisemiet.”

Het FJO licht het besluit om aangifte tegen Verhulst te doen toe: “Ook Dimitri Verhulst zal de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in acht moeten nemen. Wat hij heeft gedaan is zonder meer antisemitisch. Het beledigen van de Joden als volk. En daarmee vinden wij dat er een grens is overschreden.”

Nederland

Het lijkt erop dat deze aangelegenheid in België nog wel in de aandacht zal blijven. Ook in Nederland is Verhulst een bekende schrijver en wordt de links-liberale De Morgen als een reputabele krant beschouwd. In 2009 kreeg Verhulst de Libris literatuurprijs. Het verklaart waarom ook in Nederland te hoop wordt gelopen tegen zijn niet in Nederland gepubliceerde column. Er zijn inmiddels meerdere artikelen gepubliceerd die zich keren tegen het betoog van Verhulst. Artikelen van het CJO, van het CIDI en een overdenking naar aanleiding van de column door opperrabbijn Jacobs. Ook het OJEC heeft door middel van een verklaring van zich laten horen. Dit omdat in het stuk van Verhulst theologische aspecten worden aangehaald. Het OJEC is het overlegorgaan van Joden en Christenen waarin ook het NIK participeert. Rabbijn Jacobs en NIK-secretaris Ruben Vis maken er deel van uit.

Men moet van mij aannemen dat ik allesbehalve een antisemiet ben

Genocide verdedigen

Maar niet alleen nu in 2019 gaat Verhulst fors over de schreef. Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Bloedboek in 2015 waarin hij de Tora ‘hervertelt’, zegt Verhulst in Trouw: “Men moet van mij aannemen dat ik allesbehalve een antisemiet ben,” om er vervolgens aan toe te voegen “Dat nog altijd een gebied op gruwelijke wijze bezet kan worden, omdat God het heeft gezegd. Ruim iedereen maar op. Dat is nog altijd geldig.” Op de opmerking van de interviewer “Je zult weinig rabbijnen genocide horen verdedigen,” reageert Verhulst met: “Ik mag dat hopen, dat ze het niet verdedigen. Blijft natuurlijk wel overeind dat Israël nog altijd dat stinkende potje is dat het is.”

Reacties zijn gesloten.