NIK-bestuur: Inzet voor Joodse Gemeente van net zo een spirituele dimensie als dat gewone appeltje en dat gewone beetje honing

De Permanente Commissie (bestuur) van het NIK heeft ter gelegenheid van Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) een brief gestuurd aan alle bestuursleden van alle Joodse Gemeenten. In de brief uit het NIK-bestuur een blijk van waardering voor de inzet van iedere kehilla-bestuurder persoonlijk.

“We realiseren ons dat uw inzet voor de Joodse Gemeente heel groot is. Een inzet die zelfs dagelijks om uw aandacht kan vragen. Bestuurslid zijn van een Joodse Gemeente betekent dat er regelmatig, en soms op de meest onvoorspelbare momenten, een beroep op u wordt gedaan. U staat er dan, u bent bereid en zet u in. Waardering daarvoor…? Die blijft nog wel eens uit of wordt niet echt zicht- of hoorbaar kenbaar gemaakt. Maar het besef dat uw inzet waardering verdient is er, zeker bij de leden van de Permanente Commissie.”

“Rosj Hasjana nadert”, schrijft het NIK-bestuur. “Binnenkort zitten we weer met familie en/of vrienden aan de jomtov-tafel waar de appel met honing voor ons klaar staat. Een appel, honing … allebei uiterst simpel, allebei van zo een alledaagse aard dat we er door het jaar heen nauwelijks betekenis aan hechten. Een appel, een beetje honing, niets bijzonders… Maar als Rosj Hasjana zich aandient dan krijgt die gewone appel en die gewone honing opeens een spirituele dimensie. Waarom? Omdat wij er die dimensie aan geven.” Om vervolgens het concept van een bijzondere, spirituele dimensie ook op het bestuurswerk in de kehillot te projecteren. “Hetzelfde geldt voor uw inzet voor de Joodse Gemeente. Uw inzet voor de Joodse Gemeente heeft net zo een spirituele dimensie heeft als dat gewone appeltje en dat gewone beetje honing, waarvan de spirituele dimensie verhoogd worden wanneer we ze eens per jaar lekowed Rosj Hasjana eten. De inzet die u pleegt voor uw Joodse Gemeente brengt uw handelen ook op dat hogere niveau.”

De brief van de NIK-bestuurders aan hun collega’s in de Joodse Gemeenten besluit met de wens voor fijne jomtovdagen en een goed en gezond jaar met. “We hopen dat het dagen van inspiratie zullen zijn om ook in het nieuwe Joodse jaar met volle energie uw inzet voor de Joodse Gemeente te plegen. En uiteraard zijn we graag bereid om daar waar mogelijk u en uw medebestuursleden hier bij te ondersteunen.” Omdat het een brief is aan ieder kehilla-bestuurslid individueel, plaatste de Permanente Commissie tot besluit ervan ook alle zeven namen van de NIK-bestuurders onder hun brief: Joop Elzas, voorzitter, Elisabeth Baumgarten, vicevoorzitter, Daniel Ritsma, penningmeester en de leden Spencer van Ravenswade, Ruben Troostwijk, Roy Cohen en David Brilleslijper.

Reacties zijn gesloten.