Sjabbat in Zwolle

Met ruim zeventig man/vrouw aan de kiddoesjwijn, de challes en de vrijdagavondmaaltijd. Dit is uitzonderlijk in Zwolle. Afgelopen sjabbat was het zo. Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente Zwolle en rabbijn Shmuel Spiero verwelkomden de huidige leden èn heel veel oud-leden die voor deze sjabbat naar Zwolle waren gekomen voor een onvergetelijke sjabbat annex reünie in de grote sjoel. Aanleiding voor het bijeenkomen: de sjoel bestaat dit jaar 120 jaar.

Vanuit het hele land en zelfs vanuit het buitenland (Israel, de Verenigde Staten) waren ze naar de sjoel aan de Samuel Hirschstraat gekomen om elkaar weer te ontmoeten, de huidige leden van de Joodse Gemeente te leren kennen, weer even terug te zijn in hun oude sjoel en om samen sjabbat te vieren.

In de gebeden werd voorgegaan door diverse oud-Zwollenaren. Rabbijn Spiero lajende en hield een derasja. Daarin verwees hij naar de parasja van de week, Beresjiet, waarin staat dat God schiep (bara) la’asot (om te doen). “Het scheppen bara is verleden tijd. Hij schiep. Maar la’asot is de opdracht: om te doen. Niet in het verleden, maar nu en in de toekomst. Daarin schuilt een opdracht voor ons allemaal. De reünie is de reden waarom we hier met zoveel oud-Zwollenaren bijeen zijn, en heeft uiteraard betrekking op het verleden, maar de opdracht aan ons allen is om nu en in de toekomst te doen.” Met die boodschap was rabbijn Spiero met zijn gezin naar Zwolle gekomen om er de sjabbat met zoveel gelijkgestemden door te brengen. Tijdens de maaltijden werden er voordrachten gehouden waarin anekdotes over Joods Zwolle werden gedeeld. ‘s Middags stond een stadswandeling op het programma.

Voor de reünisten was het een warm bad van welkom door de huidige Joodse Gemeente-leden en voor de huidige Joodse Gemeente-leden was het heerlijk om met zoveel anderen in een volle sjoel de sjabbat te beleven. Daar was veel werk aan voorafgegaan door de reüniecommissie en door de vrijwilligers van de Joodse Gemeente onder leiding van Jaap Cyklik.

De Joodse Gemeente Zwolle heeft deze sjabbat op een prachtige manier getoond open te staan en nieuwe (in dit geval feitelijk oude) gezichten graag te verwelkomen. De Joodse Gemeente Zwolle heeft iedere twee weken op sjabbatochtend een sjoeldienst met kiddoesj na afloop van de dienst.

Reacties zijn gesloten.