NIK stuurt steunbetuiging aan Deense Joden na bekladding begraafplaats

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft aan de Organisatie van de Joodse Gemeenschap in Denemarken een brief gestuurd om sympathie en solidariteit te betuigen na de bekladding afgelopen sjabbat 9 november van een oude Joodse begraafplaats in de plaats Randers. De dag van de wandaad viel samen met de dag in 1938 van Kristallnacht.

Aan voorzitter Henri Goldstein en zijn medebestuurders en leden van de Joodse gemeente schreven Joop Elzas, voorzitter van het NIK en alg. secretaris Ruben Vis:
With great distress we received the news about the defacement of the old Jewish cemetery in Randers. Seeing the photo’s we are in shock and we share in your grief over this terrible act of antisemitism. Even towards the dead there is no restraint, no respect and no limit.Please receive our thoughts and prayers for the well-being of your community, and for those with family relations to the ones that found their last resting place in the cemetery of Randers. Please be assured that in thought and in prayer many Jews around the world are with you, both individually and collectively as we all come together to celebrate Jewish life.

Het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims (OJCM) schreven in een brief aan de Deense Ambassadeur, de heer Jens-Otto Horslund:
Met afschuw en bezorgdheid hebben we kennisgenomen van het bekladden en vernielen van tientallen graven op de joodse begraafplaats in de Deense stad Randers.
Deze verstoring van de grafrust gebeurde nota bene op de vooravond van de herdenking van de Kristallnacht.
Wij dringen er bij de Deense regering op aan om er alles aan te doen om de daders op te sporen en te straffen, waarvan een onderdeel kan zijn dat zij veroordeeld worden tot het betalen van de kosten van de restauratie van deze grafstenen.

In een reactie laat de Deense voorzitter Henri Goldstein weten de solidariteit zeer te waarderen. “We appreciate very much your solidarity with us. We have got very much sympathy from both the Danish citizens and the government of Denmark.”

Reacties zijn gesloten.