De dertigste Amsterdamse Jarche Kallo

Uit het voorwoord bij het programma van de dertigste Jarche Kallo, een tweedaags seminar vol Joods leren.

Toen wij de Jarchei Kallo begonnen, in 1989, waren het andere tijden. Joods Amsterdam leefde nog met de oorlog in het achterhoofd. Het Joodse leven was geconcentreerd rond Amsterdam Zuid. In Buitenveldert was één sjoel en geen enkele kosjere zaak. Nu zijn we een generatie verder. Buitenveldert heeft vijf sjoels en een heel scala aan kosjere en andere voorzieningen. Amstelveen heeft vier sjoels. Velen die wij toen mochten begroeten zijn niet meer in deze wereld. Daarvoor is een hele nieuwe generatie gekomen.

Dat is symbolisch voor Chanoeka. Op Chanoeka steken we de menora  aan, links van de deur. Rechts is de mezoeza links de menora. De Sjem misjmoe-eil legt uit dat de ingang van ons huis op die manier de letter hee voorstelt. De letter hee staat symbolisch voor onze wereld. Onderaan zit een groot gat in die letter, maar opzij is er ook een opening in die letter.

Waarom is dat? Omdat iedereen die naar beneden valt, ook altijd weer van opzij kan terugkomen. Dat laat de menora ook zien. De menora symboliseert dat kleine streepje links onderaan van de hee. Dat streepje wat zegt: je kunt altijd weer terugkomen, het licht van de menora toont daar altijd weer de weg.

Dat geldt ook voor onze stad, nu bijna dertig jaar later. Zo is er misschien een hele generatie van lerners niet meer in ons midden, daarvoor zijn gelukkig vele anderen terug gekomen. De menora schijnt op hun en ons pad.

Het is dan ook zeer bevredigend om bij het schrijven van deze regels te mijmeren over deze drie decennia. Drie decennia waarin we ieder jaar opnieuw weer een mooie Jarchei Kallo konden organiseren. Hiervoor moeten we Hashem dankbaar zijn. Maar we moeten ook alle rabbijnen, rebbetsens, fondsen, stichtingen, organisaties, vrijwilligers en u, de deelnemers heel hartelijk danken. Samen hebben we dit kunnen neerzetten. Moge Hashem ons in staat stellen om in gezondheid hiermee door te gaan.

Het programma van dit jaar is een drieluik. We beginnen met een sjabbatprogramma op sjabbat Wajesjew, de sjabbat voor Chanoeka. Onze gast is die sjabbat Rav Shimon Kaplin uit Manchester. Gedurende de Jarchei Kallo zelf, hebben we rabbijn Jonathan Taub in ons midden. En tot slot, tijdens de Daf Jomi sijoem op 6 januari gaan we Rav Todros Miller uit Gateshead hier te stede verwelkomen.

Reacties zijn gesloten.