Een uitermate goed alternatief voor het dawwenen met minjan

E. Bialoglowski (sjoelrabbijn JCC Sjoel Buitenveldert)

Voorlopig zijn er geen sjoeldiensten; dawwenen vindt dus thuis plaats. Probeer dit met extra kawana (aandacht) te doen. Het is een bijzondere mitswa om het Sjacharit (ochtend)gebed zodanig te “plannen” dat men de Sjemonee Esree (het achttiengebed) begint op het (zo exact mogelijke) tijdstip van zonsopgang. Dit tijdstip heet: “nets”. Deze mitswa is zo groot dat zij zelfs opweegt tegen het dawwenen met minjan, iets wat nu dus niet kan, maar waar dus wel het op dit specifieke tijdstip uitspreken van de Amieda tegenover staat.

Indien het u mogelijk is, is dit een uitermate goed alternatief voor het dawwenen met minjan. De tijden van “nets” vindt u in onze Loeach, blz. 30 kolom nummer 3. Op 30 maart (zomertijd is dan al begonnen) is dit 7.19 uur, op 5 april 7.06 uur. Indien het u niet mogelijk is om dit dagelijks te doen, probeer het dan op zijn minst een enkele keer of bijvoorbeeld éénmaal per week. Op die manier doet u toch iets extra, en toont u solidair te zijn. Ik wil besluiten met de innige wens, dat Hashem (G’d) onze Tefillot mag verhoren, dat Hij rachamiem (erbarmen) met ons moge hebben en ons op korte termijn moge verlossen van deze vreselijke dreiging.

Dec Amieda vindt u in de Sidoer Siach Jitschak, p. 43. De tekst van de Amieda in transcriptie vindt u HIER.

Reacties zijn gesloten.