Geen Lintjesregen wel lint aan telefoontjes

Vijf leden van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap hebben een koninklijke onderscheiding toegekend gekregen.

De traditionele Lintjesregen kon dit jaar niet doorgaan, de gedecoreerden zijn door hun burgemeester telefonisch of per beeldverbinding op de hoogte gesteld dat ‘het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd’. Tot de degenen die de burgemeester aan de telefoon kregen behoren vijf leden van het NIK.

Arjeh Baumgarten is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij is voorzitter van de Joodse Gemeente Den Haag en fungerend voorzitter van de Centrale Commissie van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Aliza Santcroos-Friedmann is bestuurder van de Joodse Gemeente Nijmegen en al jarenlang het kloppend hart van de kehilla. Zij kreeg van burgemeester Bruls het bericht dat zij als Lid is toegetreden tot de Orde van Oranje-Nassau. Ook Betty de Liever-Cohen is vanwege haar meer dan 40-jarig vrijwilligerswerk, onder meer voor de Joodse Gemeente Amersfoort, Lid geworden in de Orde van Oranje-Nassau. Prof. Wout van Bekkum is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van Bekkum, dr. in de semitische talen, is hoogleraar Midden-Oosten studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor het NIK heeft Van Bekkum in de jaren ’80 op buitengewoon literaire en toegankelijke wijze de pioetim (gedichten) vertaald voor de machzoriem (gebedenboeken) voor Pesach, Sjavoeot en Soeklot. Ook dr. Didi de Wolff-Rouendaal is Officier in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Deze hoge onderscheiding kreeg zij op grond van haar grote verdiensten op internationaal gebied voor de oogpathologie en de oogheelkundige oncologie en het vrijwilligerswerk dat zij heeft verricht op sociaal en cultureel gebied. Zij leverde belangrijke bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van patiënten met vaak zeldzame en complexe tumoren en was voorzitter van een commissie die wetenschappelijke trials opzette om tot een optimale diagnostiek en behandeling van oogtumoren te komen. Dr. De Wolff was voorzitter van de Stichting Vrienden van de Blindenbibliotheek in Israël.

Andere leden van de Joodse gemeenschap die zijn gedecoreerd zijn o.a. Lies Caransa-de Hond (RON) voor haar inzet het verhaal van de Sjoa levend te houden, de anesthesioloog prof. dr. Albert Dahan (RNL), Tom de Swaan, o.a. (oud-)topman bij de Nederlandsche Bank en ABN-AMRO en oud-bestuurslid Joods Historisch Museum (OON) en Alex Waterman, o.a. oud-organisator en scheidsrechter op Jom Havoetbal (LON).

Reacties zijn gesloten.