Rabbijn David Brodman overleden

Rabbijn David Brodman (1936) is afgelopen dinsdag overleden in Israel. Hij was rabbijn van Amsterdam, standplaats Lekstraat-synagoge (1963-1973) en daarna van Savyon in Israel. Ook na zijn vertrek uit Amsterdam bleef Brodman veel contact houden met zijn oude kehilla. Hij had er een grote schare leerlingen en bewonderaars gevormd die hem keer op keer wisten te vinden. Tot op hoge leeftijd kwam hij naar Nederland om voor Joods en niet-Joods publiek lezingen en voordrachten te geven.

Ruben Vis

David Brodman werd geboren in Rotterdam, kind van een Poolse vader en een moeder uit Vishnitz, Roemenië, hij werd gedeporteerd en keerde zonder vader terug, en groeide na de oorlog op in Den Haag. Als rabbijn werd Brodman opgeleid in de Gateshead en Ponivizh jesjivot. Daarnaast studeerde hij psychologie en opvoedkunde.

Rabbijn Brodman werd in maart 1963 tegelijkertijd met rabbijn Just door opperrabbijn Schuster geïnstalleerd in een dienst in de sjoel aan het Obrechtplein. In de intreerede die hij daarbij uitsprak zei Brodman: “Boven alles en vóór alles zie ik onze [lees: mijn] taak in het verbreiden van ons begrip over hetgeen van ons Joden verwacht wordt. Dit ‘leren’ is de enige waarborg voor de instandhouding van ons Joodse volk.” Bij zijn afscheid gaf Brodman opnieuw het belang van de kennisoverdracht als centrale boodschap mee. “Een toekomst van de Joodse Gemeente is slechts dan verzekerd als het Joodse onderwijs en de vorming van de jeugd op een hoog niveau gaat staan.”

Rabbijn Brodman besloot zijn intreerede bij het begin van zijn rabbinale werk in Amsterdam met: “Voor u staat een jonge rabbijn [was toen 27 jaar] die één van de overlevenden is van de concentratiekampen. Toen ik als kind van vijf jaar in Westerbork de wekelijkse afdeling van de Tora las, zei een dame tot mij: “Jij zult eens rabbijn worden”. Zij is niet meer onder ons, haar profetie is echter bewaarheid. Moge het een teken zijn dat de jeugd, de overgebleven jeugd leeft, en met een nieuwe epoche in het Jodendom een begin wordt gemaakt. Voor mij is dit een verplichting om te helpen bouwen aan een nieuwe toekomst, een verplichting om de geestelijke wonden te helen.”

David Brodman bij zijn installatie tot rabbijn van de Joodse Gemeente Amsterdam, synagoge Obrechtplein, maart 1963

Reacties zijn gesloten.