TV-documentaire: Abraham en Salomon Rosenberg, twee Amsterdams-Joodse broers in Limburg die niet wisten dat ze broers waren.

Vanavond zendt de regionale Limburgse tv-zender L1 de documentaire Joodse jongens uit waarin de oorlogsgeschiedenis van Salomon en Abraham Rosenberg centraal staat. De broers, baby’s nog, werden ondergebracht in het Limburgse dorp Baarlo. Daar overleefden ze de oorlog en groeiden op als Wim Berben en Paul Gielen. Lange tijd hebben de twee jongens geen idee dat ze broertjes van elkaar zijn. Wim woont nog steeds in Baarlo. Paul keerde terug naar het Jodendom, naar Israël en Amsterdam en leeft onder zijn oorspronkelijke naam Abraham Rosenberg, zijn Joodse leven als onder meer (oud-)bibliothecaris van Ets Haim, leraar van het Joodse Begrafeniswezen, redacteur van machzorim voor het NIK, en rabbijn. De ouders van de twee jongens worden opgepakt en omgebracht in Sobibor.

De televisie-uitzending Joodse jongens op de regionale zender L1 is te zien, vanavond maandag 4 mei, om 22.00 uur en 23.00 uur op Ziggo kanaal 713; KPN kanaal 508; T-Mobile kanaal 514.

Ongelooflijke levensverhaal
De verzetsorganisatie brengt Salomon (1) en Abraham (3 maanden) naar twee adressen in Baarlo, waar de jongens ook na de bevrijding zullen blijven. Niet wetend dat ze joods zijn en dat ze geboren zijn in Amsterdam. Pas rond hun 10e krijgen ze het hele verhaal te horen. 75 jaar na de bevrijding vertellen beide broers hun ongelooflijke levensverhaal in de L1-documentaire Joodse jongens.

Andere namen
Salomon groeide in Baarlo op als Wim Berben, Abraham heette Paul Gielen. L1-documentairemaker Frank Ruber gaat met beide broers terug naar hun ouderlijk huis in Amsterdam. Hier namen Max en Rebecca Rosenberg het moedige besluit om hun kinderen af te staan. Vlak voor hun eigen deportatie maakten zij hun beslissing in een briefkaart bekend aan een nicht. Omdat er geen tijd meer was om die briefkaart op de post te doen besloten de Rosenbergs de kaart in de tuin van de buren te gooien.

Verschillende levens
Wim woont nog steeds in Baarlo, nu weer met zijn Amsterdamse achternaam. Hij is al sinds zijn jeugd enthousiast lid van de schutterij en won met het zestal van Sint Antonius en Sint Petrus in 1999 het OLS. Paul koos een heel ander leven, hij keerde terug naar het joodse geloof, woonde jaren in Israël, ging werken in de joodse bibliotheek in Amsterdam en is tegenwoordig als Abraham Rosenberg voorganger in een synagoge.

Joodse jongens
De televisie-uitzending Joodse jongens op de regionale zender L1 is te zien, vanavond maandag 4 mei, om 22.00 uur en 23.00 uur op Ziggo kanaal 713; KPN kanaal 508; T-Mobile kanaal 514.

Reacties zijn gesloten.