AMOS koopt sjoelgebouw

AMOS heeft een gebouw gekocht dat als sjoel gaat dienen. Sinds haar oprichting houdt AMOS de wekelijkse sjoeldiensten in het moadon (clubgebouw) van Bne Akiwa. AMOS heeft nu het gebouw naast Bne Akiwa gekocht en verwacht vanaf eind 2021 daar voortaan haar sjoeldiensten te kunnen houden.

Overdracht
In eerste instantie werd onderzocht of het moadon kon worden uitgebreid zodat het en voor Bne Akiwa en voor AMOS toekomstvast geschikt zou kunnen worden gemaakt. Het moadon bood naar gelang het sjoelbezoek groeide te weinig ruimte. Voor heel grote diensten zoals op de hoge feestdagen en bij bar- en batmitswavieringen moet worden uitgeweken naar de aula van het Maimonides. In de contacten met de buren over de uitbreidingsplannen van het moadon bleek dat de eigenaar van het naastgelegen kantoorgebouw van plan was om het pand te verkopen. Het kantoorgebouw is de huisvesting van ASKO, een scholenkoepel voor katholiek onderwijs in Amsterdam. Deze week vond de overdracht van ASKO naar AMOS plaats. Niet alleen de verkoper en de koper zijn gelukkig, ook de bedenkers van Lingo zullen glimlachen over de overgang die slechts één letter verschil inhoudt.

Stoelen en tafels
AMOS gaat de benedenverdieping uitbreiden zodat er een sjoelruimte van circa 160 m2 (maximaal 180 zitplaatsen) ontstaat en genoeg ruimte voor de kidoesjiem. De Kidoesjruimte kan bij de sjoel worden getrokken zodat de sjoel een maximale capaciteit krijgt van circa 280 zitplaatsen. De inrichting van de sjoel zal niet met sjoelbanken worden uitgevoerd maar opnieuw net als in de AMOS-setting in het moadon met stoelen en tafels, waarbij de mechietsa haaks op de aron hakodesj wordt geplaatst. AMOS gaat de eerste en tweede verdieping van het kantoorgebouw na de verbouwing commercieel verhuren aan externe partijen.

Kantoorgebouw ASKO wordt sjoel AMOS
Kantoorgebouw ASKO wordt sjoel AMOS

Van Huut
Het gebouw dat door AMOS is aangekocht, dateert van 2010 en is dus betrekkelijk nieuw. Architect van het gebouw is Max van Huut van het architectenbureau Alberts en Van Huut. Het gebouw is een voorbeeld van de organische architectuur. In het gebouw is geen enkele rechte hoek te bekennen en de ramen hebben geen standaard rechte vormen. De overeenkomsten van een aantal gebouwen met het gebouw aan de Kalfjeslaan zijn treffend. Alberts en Van Huut zijn bekend van andere gebouwen die in dezelfde stijl zijn gebouwd waaronder de hoofdkantoren van ING in Amsterdam Zuidoost, de Gasunie in Groningen en KPMG in Amstelveen. In Heemskerk is tussen 1996 en 2000 een hele woonwijk door Alberts en Van Huut neergezet. In 2008 werd een katholieke kerk in Almelo naar ontwerp van Van Huut ingewijd.

De organische architectuur is rond 1900 opgekomen en kent veel uitingsvormen. Een van de aanhangers was Frank Lloyd Wright. Harry Elte, de architect van de sjoel aan het Obrechtplein, werd door Wright geïnspireerd. Elders in Buitenveldert, op de hoek van de A.J. Ernststraat en de Buitenveldertselaan staat de Andrieskerk, daterend uit 1971, naar een ontwerp van H.W.M. Hupkes. Het gebouw is ook een voorbeeld van de organische architectuur en net als het nieuwe AMOS-onderkomen kent het ontwerp geen rechte lijnen en geen rechthoekige vensters. Hupkes ontwierp vergelijkbare kerkgebouwen in Rotterdam (Michaëlkerk), Zeist en Leeuwarden.

Niet als sjoel gebouwd
De aankoop past in een betrekkelijk lange na-oorlogse rij van gebouwen die niet als sjoel zijn gestart maar later wel daartoe zijn bestemd. Dit geldt voor de JCC Sjoel Buitenveldert (kerk Vrije Gemeente) en haar voorganger in een dubbel woonhuis aan Marquette, Beth Hamidrasj en Reisjies Gochmo (Sjoel KC) in een kantoorpand in Buitenveldert, Kehilas Ja’akov in een woonhuis in de Beethovenbuurt, Sjoel West in een voormalige politiepost, de Bankrassjoel in de voormalige gereformeerde Bankraskerk in Amstelveen en de Amstelveense snoge in een bedrijfsruimte.

Schetsontwerp uitbreiding kantoorgebouw voor sjoel AMOS
Schetsontwerp uitbreiding kantoorgebouw voor sjoel AMOS

Reacties zijn gesloten.