NIK rabbinaal advies over Sjofar-blazen in Coronatijd

Kunnen we wel sjofar-blazen in Coronatijd? Anticiperend op Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar) heeft het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap zich beziggehouden met de vraag of het blazen op de sjofar (ramshoorn) een risico kan betekenen voor de verspreiding van het COVID-19 virus en heeft rabbinaal advies gevraagd hoe we dit jaar het sjofar-blazen kunnen horen.

Factoren van belang bij de verspreiding zijn ventilatie van de ruimte en de verspreiding van het COVID-19virus dragende grote waterdruppels en minuscule waterdruppels, de zgn. aerosols.
Het RIVM heeft geen concreet advies over sjofar-blazen. Het enige dat een beetje in de buurt komt is een wetenschappelijk onderzoek  “Propagation of respiratory aerosols by the vuvuzela” dat in 2011 is gepubliceerd door wetenschappers van het US National Institute of Health. Over het blazen op de vuvuzela, de lange plastic toeter die voetbalfans gebruikten tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika, werd door de Amerikaanse onderzoekers geconcludeerd: “that plastic blowing horns (vuvuzelas) have the capacity to propel extremely large numbers of aerosols into the atmosphere of a size able to penetrate the lower lung”.

Reden voor de Permanente Commissie (het bestuur van het NIK) om een rabbinaal advies te vragen aan het Nederlands College voor Rabbinale Zaken (NCRZ) dat toepasbaar dient te zijn voor het hele land.

Klik HIER voor de mededeling van het NCRZ.

Reacties zijn gesloten.