In Memoriam: Albert Gomes de Mesquita (90)

Albert Gomes de Mesquita is op 29 augustus j.l. op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stond in de Joodse gemeenschap bekend om zijn grote inzet voor verschillende Joodse instellingen, maar ook buiten onze gemeenschap stond hij bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid. Albert Gomes de Mesquita was een klasgenoot van Anne Frank. Hij deelde tot op hoge leeftijd zijn oorlogsverhaal en zette zich in tegen discriminatie.

Opgroeien

Albert Gomes de Mesquita werd op 15 maart 1930 in Amsterdam geboren. Hij groeide net als Anne Frank op in de Rivierenbuurt en zat bij haar op de 6e Montessorischool en in dezelfde klas op het Joods Lyceum. Albert was een jaar jonger dan Anne en zijn andere klasgenootjes, maar viel op door zijn hoge cijfers. Zo valt in het dagboek van Anne Frank te lezen: “Albert de Mesquita is een jongen die van de Montessorischool afkomt en een klas overgeslagen heeft. Hij is erg knap.”

Tijdens de oorlog

Albert was op Annes 13e verjaardag. Drie weken later duikt Anne onder met haar familie in het Achterhuis aan de Prinsengracht. Albert duikt ook onder. Hij brengt de oorlogsjaren op veertien verschillende onderduikadressen door. Op een van de adressen verbleef hij anderhalf jaar. Met zijn ouders en zus én oom met gezin op een vlierinkje in Laren. 

Carrière en bestuursfuncties

Na de oorlog maakte Albert zijn middelbare school snel af en kreeg een goede baan bij Philips in Eindhoven. Hij bekleedde ondertussen vele Joodse functies, onder andere bij de Portugese gemeente. Bijvoorbeeld bij de bibliotheek Ets Haim en in de Habinjan redactie (het tijdschrift van de PIG). Hij was ook jarenlang voorzitter van de NIG Eindhoven, waar hij zich sterk inzette voor de continuïteit van de gemeente. Hij was een grote stimulator van de restauratie van de Joodse begraafplaats Eindhoven en werkte samen met de Anne Frank Stichting. Voor het NIK was hij lid van het Algemeen Bestuur van Joods Maatschappelijk Werk. Daar en ook binnen het NIK, zowel als bestuurder van zijn Eindhovense kehilla als lid van de Centrale Commissie, liet hij zich steevast gelden op het terrein van organisatorische vernieuwing. Vanwege deze en nog andere functies werd hij onderscheiden met een lintje.

Albert Gomes de Mesquita is afgelopen zondag 30 augustus in besloten kring begraven op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim in Ouder-Amstel. De PIG heeft hem de eretitel ‘shèhienhiech et hatsieboer’ verleend, voor mensen die een bijzondere bijdrage aan de gemeente hebben geleverd.

[Eerder verschenen op Joods.nl]

Reacties zijn gesloten.