Naamgeving mikve Nieuwe Kerkstraat-sjoel

Het mikve van Nidche Jisrael Jechanes, de Russische sjoel in de oude Jodenbuurt, is vernoemd naar A.M. Aronson. Dit gebeurde bij de jaarlijkse Selichotnachtdienst.
Voorafgaand aan de selichotdienst sprak rav Jakov Ball. Hij stond er bij stil dat het precies een jaar geleden was dat de heer A.M. Aronson voor het laatst  in de Selichotdienst is voorgegaan en dat hij dit tachtig jaar op de Hoge Feestdagen als Sjeliach Tsiboer heeft gedaan, een waarlijk unicum. De heer Aronson was met zijn fenomenale stem en voordrachtskunst een voorganger die velen tot in hun ziel heeft kunnen raken. Hij was de schakel met vroegere generaties van wie hij zijn warme wijze van voorgaan doorgegeven kreeg. Rav Ball memoreerde dat een ieder die de heer Aronson tegenkwam altijd door hem met een grote glimlach verwelkomd werd. “Een glimlach die de hele breedte van zijn gezicht bestreek. Altijd! Terwijl de heer Aronson best wel tijden heeft gekend die voor hem moeilijk waren, maar met zijn warme glimlach verwelkomde hij iedereen. Zo zullen wij hem altijd blijven herinneren.” Rav Ball sprak uit dat de Sjoel besloten heeft het eindelijk nu praktisch afgebouwde Mikve op naam te zetten van de heer Aronson met de naam Taharat Aharon. Amsterdam heeft hiermee een nieuw Mikve dat aan de religieuze verlangens voldoet op een plek van eeuwen aan Joods-religieus beleven.

Reacties zijn gesloten.