Rosj Hasjana 5781: hen die het moeilijk hebben, verheffen

Rabbijn H. Groenewoudt, Amstelveen

Tussen alle appjes. mails en anderszins mij toegekomen zaken die betrekking hadden op Rosj Hasjana, was er één waarvan ik meteen dacht dat ik die met  u wil delen.

De Chatam Sofeer, ik citeer hem vaker in mijn droosjes, schrijft in zijn commentaar op parasjat Bechoekotai het volgende:  תשפ T Sj Pe – de drie letters die samen 780 vormen,  – is geen goede combinatie maar als er 1 bij komt dan is dat het woord      אשפת asjpot, en hierover staat in de pasoek (in de haftara van eerste dag Rosj Hasjana) me-ASJPOT jariem ewjon, einde citaat.

Appel honing sjofar

De Chatam Sofeer spreekt niet over jaartallen maar wij mogen dat rustig wel doen. Het afgelopen jaar was een bizar jaar voor de hele wereld en de crisis is nog niet voorbij. Zoals we zo goed kunnen merken vandaag in sjoel. Maar we kunnen vandaag wel dawwenen voor een beter 5781 en daarover staat er in de pasoek: me-ASJPoT jariem ewjon. Vanaf het jaar 5781 zal Hasjeem hen die het moeilijk hebben verheffen.

Een troostrijke gedachte , in 5781 gaat alles beter, en G’d geve het! Maar dan moeten we wel onszelf voelen als die Ewjon.

Als de Corona crisis ons iets moet leren dat is het dat wij deze wereld niet regeren. We dachten dat wij de baas waren maar nee, de mens is opeens hulpeloos en alles wat wij normaal vonden is opeens vervangen door het nieuwe normaal. 

Vandaag spreken wij uit dat G’d de Koning van deze wereld is. Wij verlengen Zijn Koningschap met nog een jaar. Hiervoor komen we naar sjoel ondanks dat er alle reden is om dat niet te doen. En dat gevoel – dat Hasjeem regeert en wij niet – is precies wat de corona crisis ons kan leren en is precies wat bedoeld wordt met het woord ewjon. 

MeeASjPoT jariem ewjon.

Moge Hasjeem ons in het volgende jaar 5781 zegenen met een sjana towa oemetoeka!

Reacties zijn gesloten.