‘Voor eensluidend afschrift’ – De doctorsbul en semiches van Joseph Hirsch Dünner

Ruben Vis

Rondom de bewijzen van geleerdheid van rector en opperrabbijn J.H. Dünner heeft steeds een zweem van onduidelijkheid geheerst. Wie heeft hem semicha gegeven. Waar heeft hij zijn doctorstitel behaald? Mozes Levie van Ameringen  heeft die doctorsbul en de twee semiches gezien waaruit blijkt dat Joseph Hirsch Dünner de bevoegdheid van rabbijn en de titel van doctor bezat. Dünner-biograaf dr. Jaap Meijer is er naar op zoek geweest maar heeft ze nooit gezien. Ruim 150 jaar na Dünners komst naar Nederland trok ik een envelop uit een kast in het NIK-archief. Daarin zaten de documenten in een ‘voor eensluidend afschrift’ door Van Ameringen getekende versie. Lees HIER het hele artikel.

Reacties zijn gesloten.