Duitse kerken kiezen met postercampagne positie tegen antisemitisme

Met een postercampagne willen de protestantse en katholieke kerken in Duitsland volgend jaar een zichtbaar signaal afgeven tegen antisemitisme. Zo wordt een ​​duidelijk standpunt ingenomen tegen het toenemende antisemitisme, dat ook christelijke wortels heeft. De campagne is binnenkerkelijk wat betekent dat deze zich met name richt op de parochies en gemeenten en andere kerkelijke instellingen.

Keulen Domkerk Judenprivileg 1266 plaquette 2019
Judenprivileg van 1266 in de Domkerk van Keulen

De campagne die een jaar duurt gaat in januari 2021 in de hele Bondsrepubliek van start en heeft een oecumenisch karakter; zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de Evangelische Kerk in Duitsland werken er aan mee. Kern van de campagne is een maandelijks te vernieuwen poster die op basis van de feesten en tradities zowel overeenkomsten als verschillen tussen de twee religies identificeren en die in de kerk- en andere gemeenschapsgebouwen worden opgehangen. Een QR-code op de posters leidt naar een website waarop de onderwerpen worden behandeld.

De campagne is ontstaan ​​uit een initiatief van de Evangelische Kerk Berlijn-Brandenburg-Silezië Oberlausitz (EKBO) en heeft zich ontwikkeld tot een oecumenisch project voor heel Duitsland dat is opgepakt en ondersteund door de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) en de Duitse Bisschoppenconferentie.

Reacties zijn gesloten.