EU en Israel versterken samenwerking op terrein van bestrijding antisemitisme online en IRL

De Europese Unie en de staat Israël zijn vastbesloten om hun samenwerking bij de bescherming van joodse gemeenschappen en instellingen en het joodse culturele erfgoed over de hele wereld verder te versterken, ook in internationale organisaties. Dat maakten de Europese Unie en Israel bekend na afloop van een high level seminar dat op 10 november, de dag na de herdenking van Kristallnacht, via videoverbinding werd gehouden. De bijeenkomst concentreerde zich op haatzaaiende uitlatingen in de digitale sfeer en de impact ervan IRL, in real life, dus op de echte wereld, evenals mogelijke maatregelen om online haat aan te pakken.

In een gezamenlijke verklaring na afloop van de bijeenkomst werd vastgesteld dat uit onderzoek blijkt dat internet de belangrijkste uitlaatklep voor alle soorten antisemitisme is geworden. Een rechte lijn verbindt de virtuele en de fysieke wereld met elkaar. Overheden hebben de verantwoordelijkheid en de middelen om het probleem te identificeren, te markeren en aan te pakken. Daarbij wordt de definitie over antisemitisme en ontkenning en verdraaiing van de Holocaust gehanteerd die is opgesteld door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Achttien EU-lidstaten hebben de definitie overgenomen.

Israel en de Europese Unie zien coalitievorming tussen overheden, het maatschappelijk middenveld en de technologiebedrijven als een belangrijk instrument om dit doel, bestrijding en uitbanning van antisemitisme op internet, te bereiken. De EU zal in 201 met een strategisch plan komen ter bestrijding van antisemitisme.

Vastgesteld werd dat de urgentie nog sterker is geworden doordat antisemitische en racistische haatzaaiende uitlatingen in de loop van de Corona-pandemie sterk zijn toegenomen. De Europese Commissie is bezig met e voorbereiding van wetgeving waarmee de online haat kan worden aangepakt. De bedoeling is dat er verplichtingen komen voor onlineplatforms, verantwoordingsmaatregelen en samenwerkingsverplichtingen met overheidsinstanties. De bedoeling is dat er ook meer transparantie komt over de manier waarop platforms inhoud modereren.

Katharina von Schnurbein, coördinator van de Europese Commissie voor de bestrijding van antisemitisme en het bevorderen van het joodse leven, zei na afloop van het seminar: “De Europese Commissie is resoluut in haar afwijzen van alle vormen van antisemitisme.” Ook ging zij in op de toenemende uitingen van samenzweringtheorieën. “De weg van samenzweringsmythen naar haatmisdrijven is kort, zoals we hebben gezien bij de terroristische aanslagen in Halle, Parijs, Kopenhagen en elders. Aanzetten tot geweld of haat in het openbaar, evenals ontkenning van de Holocaust wordt in de hele EU zowel online als offline strafbaar gesteld.”

Reacties zijn gesloten.