Gebeden voor niet bereikbare graven in Arabische landen

In Arabische landen liggen Joden begraven waar hun nakomelingen niet naar toe kunnen. Het is onmogelijk om deze graven van ouders en ander verwanten te bezoeken. Het NIK heeft een gebedstekst verspreid die aanstaande sjabbat, 28 november, in de sjoeldienst wordt uitgesproken.

NIK-secretaris Ruben Vis: “Vorig jaar was ik bij de steenzetting van de moeder van een kennis van mij op de begraafplaats Beth Haim te Ouderkerk. Op de zerk staat ook de naam van haar man en de geboorte- en sterfdatum, in Bagdad. Die echtgenoot en vader is in Bagdad begraven omdat de vrouw met de kinderen wel het land uit mocht en hij daar moest achterblijven en zijn gezin nooit achterna heeft kunnen reizen. Zij en haar kinderen konden hier als vluchtelingen een nieuw leven beginnen, met achterlating van hun man en vader die in Irak is overleden. Hij ligt dus begraven in Bagdad en de kinderen kunnen zijn graf niet bezoeken – dit is dus een heel reëel onderwerp, ook in onze gemeenschap hier in Nederland.”

Het idee is via het European Jewish Congress bij het NIK gekomen om internationaal op sjabbat 28 november een gebed te zeggen in alle sjoels. Het gebed is vervaardigd door Rabbi Joseph Dweck, van Syrische afkomst en rabbijn van de Spanish & Portuguese Sephardi congregation in Londen. Het initiatief wordt in Nederland ondersteund door de Portugees Israëlietische Gemeente  K”K T”T Amsterdam.

NIK-voorzitter Joop Elzas: “Graag bevelen we aan dat waar op sjabbat 28 november er sjoel is het gebed wordt uitgesproken. Ook in onze sjoels zijn er mensen die dit aangaat, die ouders of verwanten hebben die in Arabische landen liggen begraven maar daar niet naartoe kunnen voor grafbezoek.”

Lees hier meer over het initiatief:

https://www.kaddishinitiative.com/

Lees hier meer over de situatie van Joodse graven in Arabische landen.

https://blogs.timesofisrael.com/mass-prayer-planned-for-jews-buried-in-arab-countries/

Reacties zijn gesloten.