Vier vragen aan IT-ondernemer en jonge joodse vader Daniel Haven en één vraag terug

Daniel Haven (32) wandelt met zijn vrouw over straat. Hun baby wandelt mee liggend in de kinderwagen. “We zitten allebei thuis en komen de deur bijna niet uit. Nu alleen voor een wandelingetje in de buurt, maar verder niet.” Daniel is zes maanden geleden voor het eerst vader geworden. Normaliter zou hij zijn dagen op kantoor doorbrengen en vaak voor zijn werk in het buitenland zitten. Nu klapt hij thuis zijn laptop open en na een dag werken weer dicht. Tussendoor kan hij zich met de baby bezighouden. Corona betekent belemmeringen en beperkingen maar in dit geval is hij er continu en hoeft hij geen stap te missen in de ontwikkeling van zijn zoontje.

Ma Nisjtanna, wat is voor jou het verschil, voor en nadat Corona uitbrak?

Na de uitbraak van Corona in maart kreeg ik  het als IT-ondernemer opeens razend druk. Corona heeft een tsunami in mijn leven veroorzaakt. Ons bedrijf, ProctorExam, heeft software ontwikkeld voor het online afnemen van toetsen. Toen ik studeerde, waren er studenten uit Indonesië die online een studie aan de Universiteit van Amsterdam deden, maar voor het afleggen van examens helemaal naar Amsterdam moesten komen, van het andere einde van de wereld. Dat heeft me er toe gebracht een programma te ontwikkelen waarin je online een toets kunt maken, veilig natuurlijk, met dezelfde garanties op betrouwbaarheid als wanneer je gewoon in een lokaal zit van de universiteit of van een school.

Ja, begin april kregen we ons eerste kind. Mijn vrouw komt uit Israel. Mijn schoonmoeder kon nog net voor de Corona-uitbraak naar ons toekomen en zo er bij zijn. Iets later en het was niet meer mogelijk geweest. Doordat we thuis zijn hebben we besloten om Ethan nog niet naar de kinderopvang te laten gaan. We zijn er nu allebei voor hem en dat gaat heel goed. Anders was hij nu begonnen op Simcha, de kinderopvang van Joods Bijzonder Onderwijs. Ik heb zelf op Rosj Pina en Maimonides gezeten. Of Ethan daar uiteindelijk ook naar toegaat hangt er van af of we hier blijven wonen. Mijn vrouw komt uit Israel, misschien besluiten we daar te gaan wonen. Als we besluiten hier te blijven gaat Ethan ook naar Rosj Pina en waarschijnlijk daarna naar Maimonides. Ik heb het er steeds enorm naar m’n zin gehad en het zijn gewoon hartstikke goede scholen.

Is er met een tsunami aan klanten en de drukte van een eerste kind thuis nog ruimte om invulling te geven aan jullie jodendom?

Jazeker. We hebben kort na de uitbraak op zoom met elkaar Pesach gevierd. Ook met mijn schoonfamilie in Israel, dus dat is wel bijzonder want ook buiten Corona zouden we met een baby op komst hier zijn geweest en de familie van mijn vrouw in Israel.
Mijn moeder komt ook uit Israel, mijn vader gewoon uit Nederland. Mijn moeder zegt: ik ben Israelisch, mijn vader zegt: ik ben joods. Dus tussen die twee visies ben ik opgegroeid en nu gaat dat ook in mijn gezinnetje zo zijn.

Corona breekt uit. Hoe moet er nu worden getoetst. ProctorExam blijkt te bestaan. Je hebt vast veel mensen blij gemaakt…?

Ja natuurlijk, de aanbieders van onderwijs en van opleidingen natuurlijk wel. Ze zaten met hun handen in het jaar en konden meteen bij ons terecht voor het op een veilige manier afnemen van toetsen. Maar de studenten die hadden het wel moeilijk. Snel veranderen, gedwongen veranderen, dat is niet ideaal. Ze hadden geen tijd of mogelijkheid om aan een online toetsomgeving te wennen. Ik kan me voorstellen dat het voor hun wel even moeilijk is. Maar Corona dicteert, je hebt feitelijk geen keuze. Want alles waar veel mensen bijeen komen is nu onmogelijk.

Daniel Haven: hoe ziet de toekomst voor mijn kind eruit?

Ik vraag me wel af hoe Ethan Corona gaat ervaren. Wat gaat hij ervan mee krijgen. Als hij zich meer bewust is van zijn omgeving, bestaat Corona dan nog, zijn de maatregelen die we nu kennen dan nog steeds van toepassing? Dus is mijn vraag: maken we nu een structurele verandering mee? Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar ook mogelijkheden. Ik zie het aan de onstuimige groei van ProctorExam. Maar mijn hoop is dat Ethan over een paar jaar gewoon knus in de klas kan zitten op Rosj Pina en Maimonides.

Reacties zijn gesloten.