Utrecht: moskee en synagogen beklad

Zondagmorgen zijn in Utrecht antisemitische en racistische leuzen geverfd op een moskee en twee synagogen. De vermoedelijke dader is aangehouden.

De besturen van de  Nederlands-Israëlitische Gemeente (NIG) Utrecht, de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Utrecht en ISN Utrecht ULU moskee reageren “met groot verdriet en afschuw” op de bekladding van drie gebedshuizen met hakenkruizen en racistische teksten.
De Turkse ULU moskee is in 2015 geopend en biedt plaats aan 1200 gebedsdeelnemers. De LJG is gevestigd in het voormalige Centraal Israëlietisch Weeshuis dat een synagoge had voor de weeskinderen. De bekladding van de sjoel aan de Springweg werd gepleegd op het oorspronkelijke sjoelgebouw dat in gebruik is als een kerk.

In hun gezamenlijke verklaring zeggen de besturen van NIG, LJG en ULU: “De bekladding van één moskee, één synagoge en een voormalige synagoge vertelt dat sommigen in onze samenleving menen dat Joden en Moslims geen plek in dit land hebben.”

De Nederlands-Israëlitische Gemeente Utrecht, Liberaal Joodse Gemeente Utrecht en de ISN Utrecht ULU moskee veroordelen elke vorm van discriminatie en racisme. “Joden en moslims werken al jaren met elkaar, met mensen van welke levensovertuiging dan ook, in de gezamenlijke strijd tegen antisemitisme, discriminatie en racisme. Wij zullen dit blijven doen. Wij zien ons daarin ook zeer door de Gemeente Utrecht gesteund; de betrokkenheid vanuit de raad en B&W benadrukt de sterke verbondenheid van Utrecht met haar vele religieuze inwoners.

De teksten waarmee onze gebouwen zijn beklad, jagen haat aan en creëren angst onder de gemeenschap. Wij veroordelen en betreuren deze daden.

Nu opnieuw blijkt, dat er helaas mensen in onze samenleving rondlopen met ernstige haatgevoelens jegens moslims en Joden, die wellicht bereid zijn hun ideeën om te zetten in verwerpelijke daden, roepen wij de Minister van Veiligheid en Justitie op, om op en rondom de gebedshuizen extra beveiligingsmaatregelen te treffen.”

Sjoel Utrecht

Reacties zijn gesloten.