Open Joodse Huizen vanuit Winterswijkse synagoge

Dit jaar vindt Open Joodse Huizen en Huizen Van Verzet online plaats: vanaf 13 adressen in Nederland worden livestreams uitgezonden.

De livestream kan door iedereen (gratis) gevolgd worden via www.openjoodsehuizen.nl  of https://www.facebook.com/openjoodsehuizen.

Aanmelden is niet nodig.

Een greep uit de livestreams.

3 mei 10.00 uur: Nijmegen

In Nijmegen vertelt Eldan Santcroos op maandag 3 mei om 10.00 uur over zijn vader Peter, die tijdens de oorlog als kind bij de familie Creutzberg verbleef. Dominee Creutzberg woonde met zijn gezin op de Hazenkampseweg. Zijn dochter Pien, die verpleegster was, bracht in 1943 de pasgeboren joodse baby Peter Santcroos uit het ziekenhuis naar haar ouderlijk huis. Peter verbleef tot de bevrijding bij de familie Creutzberg op dit adres. 

4 mei 12.00 uur: Winterswijk

Mirjam Schwarz vertelt dinsdag 4 mei om 12.00 uur vanuit de sjoel in Winterswijk het verhaal over de Winterswijkse familie Windmuller, haar grootouders van moederszijde.

Van maart 1939 tot en met december 1943 houdt de jongste dochter van Jos Windmuller en Rika Levie – Thea Windmuller –  een dagboek bij.

Het verhaal van Thea Windmuller en Wolfgang Maas is door Mirjam Schwarz en journalist Hans Bouman beschreven in het boek ‘Ik hoop dat alles weer gewoon wordt’, dat vorig jaar verscheen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het boek bestaat uit het dagboek van Thea Windmuller dat in de context is gezet van de lokale geschiedenis: de dreiging van de jaren dertig, de toenemende stroom vluchtelingen en de opkomst van de NSB. Ook de belangrijke rol van mevrouw Kuipers Rietberg, de Winterswijkse verzetsvrouw staat erin beschreven.

In het tv programma Een Vandaag wordt ook aandacht besteed aan het bijzondere verhaal van Wolfgang en Thea. De uitzending is zaterdag 1 mei 18.15 uur op de NPO 1, en na sjabbat natuurlijk terug te kijken via NPO.

4 mei 15.00 uur: Bourtange en Vlagtwedde

Wout van Bekkum vertelt over de families Sachs en Frank, die tweehonderd jaar deel uitmaakten van het leven in de Oost-Groningse dorpen Bourtange en Vlagtwedde.
Siegfried Frank, geboren op 22 oktober 1896 in Bourtange, trouwde met Sophie Sachs met wie hij twee kinderen kreeg. Nadat zij op op jonge leeftijd in 1929 stierf, huwde Siegfried met haar zus Nellie Sachs, met wie hij nog eens twee kinderen kreeg. Siegfried Frank werd met zijn vrouw en vier kinderen om het leven gebracht in februari 1943.

Reacties zijn gesloten.