Hans van Baalen een Israel-vriendelijke politicus, overleden

Op 60-jarige leeftijd is VVD-politicus Hans van Baalen overleden. De liberaal stond bekend om zijn positieve houding tegenover Israel. In 2006 voerde Israel de Tweede Libanonoorlog. Op uitnodiging van het NIK ging toenmalig Tweede Kamerlid Van Baalen mee om zijn sympathie te uiten voor de Israelische bevolking. Een hagel van raketten daalde neer op het noorden, maar Van Baalen had geen moment bedenktijd nodig om met toenmalig NIK-voorzitter Ben Blog en alg. secretaris Ruben Vis mee te gaan naar Israel.

Hans van Baalen Shimon Peres
Hans van Baalen met vice-premier Shimon Peres tijdens de Tweede Libanonoorlog

Van Baalen zei voor hun vertrek: “Ik steun Israels bestaansrecht en diens recht op zelfverdediging ten volle. Ik betreur alle onschuldige burgerslachtoffers aan welke zijde dan ook. Hamas en Hezbollah, door de internationale gemeenschap als terreurorganisaties gebrandmerkt, plegen misdaden tegen de eigen bevolking en die van Israël door raketten vanuit Palestijnse en Libanese woonwijken op Israël af te vuren.”

Op de dag dat er twee doden vielen en twintig gewonden in Haifa, arriveerde Van Baalen in Israël. De volgende dag werd bezocht Haifa waar toen al tachtig raketten waren neergekomen. Haifa, de derde stad van het land, was volledig uitgestorven. Iedereen bleef binnen, de straten waren leeg. Bewoners ziet Van Baalen snel uit hun schuilplaatsen naar de winkels rennen voor zover die open zijn en om daarna onmiddellijk naar huis terug te sprinten.

Van Baalen werd ontvangen door de burgemeester van Haifa. Burgemeester Yona Yahav, verwelkomde de steun uit Nederland. Het zelfde gold voor directeur Arjeh Cohen van het Nederlandse ouderenhuis Beth Joles in Haifa. Daar ging Ben Blog op bezoek. Hij overhandigde er t-shirts met het logo van de demonstratie die een paar dagen eerder in Amsterdam werd gehouden.

De raketten bleven ondertussen onverminderd komen en de delegatie moest de schuilkelders opzoeken. Van Baalen, Blog en Vis beleefden spannende momenten in een kelder van een groot hotel op de flanken van de Carmel-berg in Haifa.
NIK-voorzitter Ben Blog gaf in een ontmoeting met vice-premier Shimon Peres een publieke verklaring af waarin steun wordt betuigd aan de regering en de bevolking van Israel. Blog: “Wij hopen dat Israel in staat is veilige grenzen te realiseren. Dagelijks bidden wij dat uw acties succesvol zullen zijn. Het verheugt mij zeer deze reis te ondernemen met het Nederlandse parlementslid Hans van Baalen.”

Tijdens een ontmoeting met minister Tsippy Livni van Buitenlandse Zaken ontlokte Van Baalen groot applaus wanneer hij zichzelf introduceert en zei dat Israël alle recht heeft zich te verdedigen zoals het doet.

Drie jaar later maakt Van Baalen de overstap naar het Europees Parlement. Daar heeft hij ook weer het woordvoerderschap van buitenlandse politiek.

Toenmalig Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib spelde hem vorig najaar de versierselen op behorend bij het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. Daarvoor was Van Baalen al door allerlei andere landen onderscheiden, waaronder Ridder Grootkruis in de Orde van de Briljanten Ster (Taiwan), Officier in de Kroonorde van België, Commandeur van de Ster van Roemenië, Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen, Grosses Verdienstkreuz des Verdienstordens (Duitsland).

Reacties zijn gesloten.