Kerkgenootschappen roepen op tot vaccinatie

In een uitzonderlijk beroep op de kerkgenootschappen en hun leden heeft de voorzitter van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken CIO de leden van de kerkgenootschappen opgeroepen zich te laten vaccineren. Het NIK is een van de dertig bij het CIO aangesloten kerkgenootschappen.

“Hoewel het een individuele verantwoordelijkheid betreft om zich wel of niet te laten vaccineren, onderstreept het CIO het belang van vaccinatie in het licht van de bestrijding van de pandemie”, schrijft CIO-voorzitter Jaap Smit in een brief aan de kerkgenootschappen. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken is een samenwerkingsverband van 29 christelijke en twee joodse kerkgenootschappen en behartigt hun gemeenschappelijke belangen bij de (rijks)overheid.

Nu de COVID-besmettingscijfers weer stijgen heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het CIO verzocht om de kerkleden op te roepen tot vaccinatie. Smit benadrukt dat het om maatwerk gaat. Niet in iedere kerkelijke groepering is het probleem van ongevaccineerden groot en niet iedere kerkelijke groepering hanteert religieuze motieven om niet te vaccineren. NIK-secretaris Ruben Vis is bestuurslid van het CIO. “Rabbijnen hebben al in een vroeg stadium opgeroepen je te laten vaccineren, terwijl het al zo is dat men binnen de Joodse gemeenschap zich al massaal laat vaccineren. Gehoor geven aan het verzoek om op te roepen zich te laten vaccineren is dan ook niet meer dan vanzelfsprekend. De samenleving is gebaat bij vaccineren.” Rahma el Mouden, directeur van een groot schoonmaakbedrijf in Amsterdam, zei bij Op1 dat religieuze motieven in islamitische kring een van de drie oorzaken is dat de vaccinatiegraad onder moslims minder hoog is.

Reacties zijn gesloten.